HTML

Balaton

Balaton : Balaton Aranykora Alapítvány ingyenes balatoni üdültetés nagycsaládosoknak, rászorulóknak.

Friss topikok

  • borbála8125: Karácsony előtt állunk 4 gyerekes egyedülálló anya vagyok a legkisebb 1 éves sajnos segítségem nin... (2011.12.10. 17:29) Segítség nagycsaládosoknak, rászorulóknak
  • Monik: Szia Rózsa! Sajnálom, hogy nem tudtok menni! Augusztus 17-én megyünk Balatonlellére. Egy idősebb... (2009.07.10. 08:56) Balatoni nyaralás pályázat
  • Monik: Szia Rózsa! Igen. E-mailom jelezte, hogy "Rózsa üzenetet küldött", de nincs más Rózsa nevű ismerős... (2009.04.20. 08:33) Kihal a nemzet?
  • Monik: Én is így érzem. Nincs meg a régi hangulat! (2009.03.16. 08:15) ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK
  • anikó152: Elért mindenkit a gazdasági világ válság!De minket kisgyerekes nagycsaládosokat meg éppen.Jaj mi l... (2009.01.19. 09:52) Apák Napja

Minden negyedik család a létminimum alatt él

2008.01.07. 12:07 blogbalaton

 Mennyiből lehet kijönni havonta? Balaton Aranykora Alapítvány

 

A Magyar Szegénységellenes Hálózat jelentése szerint a szegénység aránya Magyarországon az összes háztartásoknál 28 százalék, az összes gyermekes háztartásoknál 41 százalék. Ez annyit jelent, hogy ezek a háztartások a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerinti létminimum alatt élnek. (A létminimum az a pénzösszeg, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését.) A szegénység aránya a három vagy több gyermekeseknél már 60 százalék Ezeknek a családoknak igazából tartalék pénzük nincs és jövőképük sincs.

A "legyen jobb a gyerekeknek" program keretében állítólag 2008-ban megvalósul a differenciált családi pótlék-emelés, illetve az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztése. Milyen intézkedésekkel lehetne ténylegesen visszaszorítani a növekvő szegénységet és mekkora havi bevétel mellett lehetne normális életet élni? Milyen spórolási trükkök vannak, amivel a jég hátán is meg lehet élni?

391 komment

Címkék: balaton család gyerek pénz szegénység szegény 2008 létminimum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogbalaton.blog.hu/api/trackback/id/tr45287998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márt 2008.01.08. 07:45:26

Hát ha valaki tud ilyen spórolási trükköket az nekem is írja meg!

Vali és a törpék 2008.01.08. 09:11:21

Én sem tudok olyat, ha csak nem számít annak, hogy amit hétközben megveszünk azt esszük hétvégén is és ki sem mozdulunk otthonról

Jutka 2008.01.08. 20:58:46

Azt, hogy mennyi a létminimum nagyon nehéz szerintem meghatározni, mert nagyon sok mindentől függ! Pl. attól, hogy az ország mely részén lakunk, hány gyereket nevelünk...stb. Három gyerek nevelése, én úgy gondolom nem kerül háromszor annyiba mint egyet nevelni. S bár én is szerettem volna még több gyereket, de akár milyen rossz is ezt kimondani, az anyagiak ellene szóltak. Mert hiába spórolok amin csak tudok, már sajna az isoláztatás is sokba van! Hiába okosobb az én gyerekem, mint egy gazdagabb családé, ő tud tanulni, még mi esetleg nem tudjuk képességeinek megfelelően taníttatni. Lassan ott tartunk mint nagyanyáink:a butább gazdag többreviszi az okosabb szegénynél!

Márti 2008.01.12. 09:35:27

Nembeszélve a különórákról. Pl nyelvi órák. Hát sajnos nekünk sincs rá keret, úgyhogy amit nem ért, az úgy is marad, mert pont a nyelvben már én nem tudok segíteni.És akkor máris elvágta magát a gyerek. Nyelvvizsgára nem tud felkészülni egyedül.De még a nyelvvizsgát sem tudnánk kifizetni.Ilyen világ van.

Jutka 2008.01.12. 16:11:55

Az én fiam nyelvtagozatos osztályba járt harmadik osztályos korától. Most 8.-os megvan az alapfokú angol "C" tipusú nyelvizsgája! Szerintem ez azért nagy dolog egy 14 éves gyerektől. Szerencsére az iskolában "ingyen" tanulhatja az angolt kiemelt óraszámban. Nekünk külön órára nem futja! Ezért is írtam, hogy hiába okosabb, ha nincs miből nyomni előre!

Márti 2008.01.13. 10:41:51

Gratulálok a fiadhoz.Büszke lehetsz rá! Sajnos nekünk nincs ilyen szerencsénk. Kisvárosban lakunk, kis lehetőségekkel, kis fizetéssel. Így a gyermekeink lehetőségei is igen behatároltak. De szeretünk itt élni. Nem is tudnánk máshová költözni, pedig lehet, hogy jelentene valami előrelépést.

Jutka 2008.01.13. 11:11:01

Hát igen ezért is írtam, hogy nem mindegy, hogy az ország melyik részén él az ember! Mi is a keleti régióban élünk. Ha jó iskolába szeretném küldeni a fiamat, akkor Miskolcra vagy Egerbe kellene engedni! Az eselye megvan rá, hogy bejut, de finanszírozni nem tudjuk. Igaz jó a tanulmányi eredménye, de igazi kamasz, félteném a kollégiumban. Egy jó színvonalú iskolába elsősorban gazdagabb gyerekek járnak, és szerintem mégjobban kirajzolódnak a társadalmi különbségek! Ezért úgy döntöttünk, itthon marad.

Márti 2008.01.13. 16:43:11

Hát az én gyermekem is elég önállótlan. Ezért szintén ő is helyben maradt. Majd ha kijárta a középiskolát. Főiskola nálunk úgy sincs a közelben. Addig pedig lehet erre gyűjteni.

Jutka 2008.01.14. 17:35:17

Arról, hogy 2008-ban megvalósult a differenciált családi pótlék-emelés én nem hallottam! Vagy ti igen? Az ingyenes gyermekétkeztetés viszont jó dolog! Az oviban és alsó tagozatban igyenes az ebéd a gyerekeknek, sőt felsőben sem túl húzós.Ez azért tényleg megvalósolt! A jég hátán is megélni tudóktól pedig én is várom a jó ötleteket!

Jutka 2008.01.14. 17:45:19

Apróbb spórolási trükköket azért szerintem ismerünk. Pl. a kicsi gyermek előbb-utóbb belenő a nagyobb ruhájába, főleg ha egyneműek! Vagy a kicsit szikkadt kenyérből nem szendvicset, hanem bundás kenyeret, vagy melegszendvicset csinálunk. Figyeljük az akciókat és akkor próbálunk vásárolni, nem kész sütiket veszünk, hanem mi sütjük meg. Persze ezek az apró trükkük csak arra valók, hogy ne éhezzünk, ezzel gyermekeink jövőjét nem oldottuk meg. Az ingyenes oktatás egyre inkább eltünőben van. Az ingyen tankönyv az nem minden. Ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a gyerekeink, különórákra, jobb felszerelésekre lenne szükségük. Ezt pedig sajna nem túl könnyű finanszírozni minimálbérből.

Márti 2008.01.15. 08:51:37

Igen! És ilyenkor kellene elgondolkodni az esélyegyenlőségen.
Ezeket a trükköket sajnos mi is egytől egyig ismerjük. Nem iszunk üdítőt, csak teát, vagy vizet. Akciók alkalmával vásárolunk. De ez nincs mindenkinél így!

Jutka 2008.01.15. 09:07:56

Mi ebbe a "spórolós" életbe születtünk bele, már szinte rutinból megy. Sokkal nehezebb annak, akinek esetleg volt már, hogy mindene megvolt, és elszegényedett! Nekik magasan van a mérce. Mi optimisták vagyunk, a mi életszínvonalunk csak emelkedhet. Remélem!!!!

Márti 2008.01.16. 15:49:56

Annál inkább is jó, ha optimisták vagyunk, mert azért még vannak, akik még nálunk is rosszabbul állnak anyagilag. Van tető a fejünk felett, van mit enni adni a gyerekeinknek, és még munkánk is van. Úgyhogy én nem elégedetlenkedek, mert így is lehet boldog egy család, és ez fontosabb az anyagiaknál!

boros.szilvia · http://www.borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.17. 12:10:39

Persze nagyon jó, ha van pénz csak az a baj, hogy a legtöbb ember akinek van az nem tud mit kezdeni vele. Azért a család a legfontosabb és ha béke, egészség és szeretet van az kárpótol nagyon sok mindeért amit pénzért lehetne megvenni.

Jutka 2008.01.17. 16:00:56

Lehet, hogy most nem leszek túl népszerű, de szerintem ott, ahol van 3-4 gyerek, és 1 szelet kenyér helyett csak egy fél jut, éhesen fekszenek le este, mert nincs mit enni, nincs rendes fűtés, stb., igenis felelőtlenség bevállalni az 5. ill. 6. gyereket! Itt most nem általánosságban az 5, 6 vagy több gyereket nevelőkre gondolok, mert "akinek nem inge, nem veszi magára". A családi együttlét, a szeretet nálam is az első helyen szerepel, de szorosan a nyomában ott lohol az, hogy tudom-e finanszírozni a felnevelésüket? Nem az a jó szülő, aki minden nap coca-colával meg chips-sel tömi a gyerekét, de szerintem az sem jó, ha mindenre azt mondom, hogy " mi szegények vagyunk, nekünk erre nem telik!". Számtanilag a mi 1 főre eső jövedelmünk is a létminimum alatt van. De azért nekünk is, meg nektek is akik itt vagytok van pl. internetünk, meleg szobában ülünk, és nem éheztünk még életünkben.

Márti 2008.01.18. 07:41:01

Nem akarok általánosítani, de sok a rossz példa. Én a munkám során látom, hogy sokan csak azért vállaltak gyereket, mert nincs munkahelyük, vagy talán nem is akarnak dolgozni. Megkapják a gyerekekre a családi pótlékot, amiből szűkösen éldegélnek. De a gyerekeknek mindenféle kedvezmény jár, pl ingyenes étkezés. Ez már egy újabb plusz segítség. Persze az Önkormányzat őket segíti mindenféle segéllyel, így aztán elég szépen összecsorog. Mi meg, akik dolgozunk, minden megkapott forint után adózunk, és mindenért fizetünk.

Márti 2008.01.18. 07:44:01

Félre ne értsetek! Meglátom én a jókat is, de Jutka ezen a téren én is egyetértek veled! A felelősségvállalás nagyon fontos. És az nem mindig esik egybe a nagykorúság elérésével.

Jutka 2008.01.18. 15:32:09

Az ország ezen részén, ahol mi élünk, sok olyan esetet láttam már én is, amíről írtál Márti. Az asszonyok 40-45 éves korukig szülnek egyfolytában. Én jól tudom, hogy GYES-ből és csp-ből nem lehet megélni. Ők mégis abból élnek. Az utcán várják a postást, aztán irány a bolt, és a kosárban olcsó bor, cigaretta. De pl. egy tábla csoki véletlenül sem, hiszen az drága. Mondjuk ezzel a "kihal a nemzet" kérdés meg van oldva, de nem tudom, hogy jó-e, ha a mennyiség a minőség rovására megy?

Jutka 2008.01.18. 15:47:08

A másik oldal azonban, hogy pl. egy nagycsaládban felnövő gyereknek, ( ahol a szülő odafigyel a nevelésre) teljesen más az értékrendje.
Nekem semmilyen pedagógiai képesítésem nincs, csak a tapasztalat. De a több testvér mellett felnövők jobban "közösségi" emberek. Nem? Megtanulják, hogy, a többön ill. kevesebben is osztozni kell, hogy pl a "csirkecomb" nem mindig ugyanazé. Én mindig azzal vigasztalom magam, hogy lehet hogy anyagilag nem tudunk annyit nyújtani, mint sokan mások, de törődésben, odafigyelésben igen. A megvan-e mindened? kérdés mellett, érdemes lenne megkérdezni azt is, hogy:Boldog vagy? Én úgy gondolom a mi családunkban a 2. kérdésre mindenképpen IGEN a válasz.

Márti 2008.01.18. 17:50:26

Én is így gondolkodom. És bocsánat, ha a hozzászólásom egy kicsit durva volt, de sajnos ez tapasztalat. Ilyen emberek nem boldog gyermeket akarnak nevelni, hanem az ő juttatásaikból szeretnének megélni. És ez roppant nagy fokú kihasználása a gyerekeknek.
Jutka! Te egy nagyon jó szülő vagy!

Jutka 2008.01.19. 16:15:59

Láttátok azt román kisfiút, aki combon szúrt egy masikat Bp.-en? Először azt gondoltam, kitekerném a nyakát. Aztán amikor láttam, mit műveltek a magyar riporterrel a családtagjai, már világos lett:ő is csak egy áldozat. Nyolc másik testvérével nyomorognak, egy háznak nem nevezhető helyen laknak, szerintem enni is csak akkor esznek, ha lopnak maguknak. Gondolom a szerető szavakkal sincsenek elkényeztetve! Az ilyen emberek lehet hogy nem is azért vállalnak sok gyereket, hogy legyen valami bevételük, hanem mert azt sem tudják, mi az a fogamzásgátlás.

Monik 2008.01.19. 22:09:33

Egyes kultúrákban a nő csak addig érték, amíg szülni tud! Én láttam fiatal nőt, akit kiközösítettek, mert nem esett teherbe. A férje másik feleséget keresett. Végül elköltözött.

Jutka 2008.01.20. 13:29:36

Azt a "kultúrát" nem fenyegeti a kihalás veszélye. Ha a nő csak szülni kell, akkor éppen olyan használati tárgynak tekintik, mint a pl. a kalapácsot. Azt hiszem, én maradok a saját kultúrámnál!

Monik 2008.01.20. 17:13:43

Szerencsére nem abba a közösségbe születtem. A férjem társként mindenben segít. Sokat őrlődik rajta, hogy többet szeretne adni a gyerekeknek. Pedig szerintem a mi csemetéink sokkal boldogabbak, mint egyes milliomos szülők "kulcsos gyerekei", akik a társadalmi életüket élő családtagjaikat alig látják.

Jutka 2008.01.20. 17:22:41

Hát igen van különbség a 3 gyereket szültem, és a 3 gyereket nevelek között!

Márti 2008.01.20. 18:40:31

A nevelést igazából nem a pénz hanem a szeretet határozza meg. Lehet hogy fele annyira sem képes szeretni az az ember, aki csak azért jár haza a családhoz hogy a havi "zsebpénzt" leadja.
Bárki lehet boldog kevés pénzzel is.
A gyerekekkel törődni kell, nem megvenni őket.
Nincs igazam?!

Márti 2008.01.20. 19:40:28

Épp most néztem a Tv-ben, hogy nyilatkoztak a román kisfiú szülei. Miből élnek: Hát a gyereksegélyből! Szociális segélyből. Vannak olyan gyerekek, akiken már lehetséges, hogy nem lehet segíteni? Bár én nem vagyok egy pesszimista ember, de most ezzel a kisgyerekkel nem tudom, mit lehetne kezdeni!

Jutka 2008.01.20. 19:49:33

Az a kisfiú már nemigen nevelhető! Bár a szülők sem zokognak kesevesen eltűnt csemetéjük után! Nem hiszem, hogy a többi gyerekből is lesz valaha dolgos, becsületes felnőtt!

boros.szilvia · http://www.borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.20. 19:56:48

én nagyon érzékeny vagyok és bevallom sirtam, szegény gyerekek pedig akármi is lehetne belőlük és a szülők nemtörődömsége, tudatlansága miatt nagy valószinüséggel semmi nem lesz belőlük:( Szomorú. A legszomorúbb, hogy ezt mégis hagyják, hogy igy legyen. Volt egy barátnőm bement a családsegitőhöz, mert nem tudta átmenetileg fizetni a villanyszámlát kért segitséget amit igaz, hogy meg is kapott de azóta, ha pár napot késik a számlákkal már megy hozzá egy családsegitő és azzal fenyegeti, hogy elveszik tőle a gyerekeket. Pedig csodás módon neveli őket. Szóval sajna van ilyen is.

Márti 2008.01.20. 20:03:08

Hát hogy ez a román család is most abból él, hogy az eltűnt gyermekéről interjúkat adnak pénzért a TV csatornáknak. Na ez is a kihasználás magasfoka. Kihasználják a gyerekük rossz "hírnevét, és meg se próbálnak segíteni rajta. Pedig a saját gyerekük.

boros.szilvia · http://www.borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.20. 20:06:04

igen ez nagyon borzasztó, nem is tudom, hogy hagyhatják idáig fajulni a dolgokat az ottani szervek, hogy egy családban ennyi gyerek lehessen, ilyen körülmények között, télben-fagyban egy szál pulcsiban. Koszban, piszokban. Szörnyü és sajnálatos.

Márti 2008.01.20. 20:21:56

Egyszer láttam egy filmet a román gyermekotthonokról, és az örökbefogadásról. A régi rendszerben nem volt születésszabályozás, csak szaporodjanak a gyerekek. És a sérült, vagy fogyatékos gyerekek embertelen körülményeiről , és annak eltitkolásáról szólt a film. De valami borzasztó volt. Még most is felkavar, ha eszembe jut. Úgy sírtam, mint egy baba.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.20. 20:23:41

most viszont a naplóban mutatták az ottani gyermekotthont és nagyon szép volt. Románia is fejlődött nem is kicsit az elmúlt pár évben. De a kisfiúnak ez sem volt jó, innen is megszökött, nincs értékrendje, mert nem nevelték.

Márti 2008.01.20. 20:32:54

Hát erről beszélek. És sajnos ilyenkor már lehet, hogy nincs is visszaút. Legalábbis nagyon nehezen. Hozzászokott ahhoz az életformához, hogy csavargás, és bűnözés. És ez jó neki. Nem is akar kilépni ebből.

boros.szilvia · http://www.borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.20. 20:34:04

nem ez a jó neki, hanem nem tudja, hogy mi a jó és mi a rossz, ő meg van győződve, hogy ez jó.

Márti 2008.01.20. 20:45:32

Hát bocsi, de a szüleit elnézve nem csodálkozom, hogy nem tud erkölcsileg különbséget tenni jó, és rossz között. Azért bizonyos mértékben minden ember a maga sorsának kovácsa.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.20. 20:48:45

igazad van minden ember a maga sorsa kovács, de ott ahol iskolába se jár, csak a családjára van utalva véletlenül sincs ott egy segitő szándékú ember ott milyen nevelés van? Semmilyen... Csodálkozom, hogy a mai civilizáltnak mondott világban előfordulhat ilyesmi.

Márti 2008.01.20. 20:55:26

Így aztán nincs miért csodálkozni, hogy szaporodik a bűnözés, és nő a bűncselekmények száma. Hát erre nevelünk?

Márti 2008.01.20. 21:18:17

Na most jól kitárgyaltuk a szegénységet, és ezt a szegény kisfiút. Bár lehet, hogy ha találkoznánk vele, mi is inkább elkerülnénk, hogy ne kössön belénk, de hát akkor is csak egy gyerek. Mi lest vele felnőtt korára?

Jutka 2008.01.21. 17:08:08

Olyan sokat írtatok mióta nem voltam fenn a neten.. Egyébként abból a gyerekből biztos hogy nem lesz semmi, ha eléri a büntethető kort, börtönben fog csücsülni, ha csak meg nem szökik még onnan is. Addig még lehet, hogy jópár ártatlanban kárt tesz!

Márti 2008.01.21. 19:48:46

Pedagógus vagyok, tehát nagyon nehezen mondok le egy-egy gyerekről, de sajnos igazatok van. Ezen a gyereken már nem hiszem, hogy lehet segíteni! Inkább tőle kell megvédeni a mi gyerekeinket. Ez van!

Jutka 2008.01.22. 08:09:51

Nekem nincsenek pedagógiai tapasztalataim, csak a saját gyerekeim köréből. Azt viszont látom nap mint nap, hogy sok ilyen "szegény" gyerek van, aki a nevelés hiánya miatt lop, csal hazudik, és nem a szegénység miatt. Általában aluliskolázott szülők gyerekeik, akik szintén ilyen módon próbálnak megélni. Viszont van a gazdagabb oldal, ahol mindent megkap a gyerek, határ a csillagos ég. Új mobil hetente, mp3 lejátszó, 500-1000 ft reggelire. Aztán már nem tudja mire költeni a pénzt, és jön a drog.

Márti 2008.01.23. 18:36:53

És csak reménykedni tudunk, hogy a saját gyermekeinket felvérteztük annyi intelligenciával, hogy nem kerülnek ilyen társaságba!

Monik 2008.01.23. 20:23:22

Nagyon kemény világban nőnek fel a gyermekeink, sokszor kérdem magamtól, hogy mi várhat rájuk. Próbálom terelgetni őket. Gyermekkorom nosztalgikus Discóiról rémhíreket hallani.

Jutka 2008.01.23. 22:10:11

A féltő szavak nálunk is elhangoznak nap mint nap. Csak néha olyan érzésem van, hogy az egyik fülén be, a másikon ki.

Monik 2008.01.24. 07:54:42

Én is ezt érzem. Azért remélem az adott pillanatban bevillannak az agyukba a sokszor elhangzott figyelmeztetések.

Jutka 2008.01.24. 08:02:50

Olyan jó ez a fórum, hogy mindig a gyerekeinkről beszélgethetünk, írhatunk. Nekem még munka közben is állandóan rajtuk kattog az agyam, mit kell elintézni, vagy mi történt előző nap velük,vagy most éppen mit csinálnak. Úgy szeretnék napközben bekukkantani az iskolába, oviba, hogy most éppen mit csinálnak?

Monik 2008.01.24. 08:11:52

Hát elintézni való az mindig akad. Néha az infarktus kerülget mikor este munkából hazaérve közlik, hogy másnap reggelre mit kell vinniük. Falun ez elég zűrös. Én időnként munkám kapcsán bekukkantok az oviba, szinte irígylem az óvónénit, mert ő egész nap vele lehet.

Jutka 2008.01.24. 08:14:59

Hát igen, mondjuk én a héten egész nap a kicsivel vagyok, mert Ö beteg, én meg a tavaly szabimat töltöm!

Monik 2008.01.24. 08:21:15

Kellemesebb módja is lenne a szabadság letöltésének, mint a beteg csemetéért aggódni. Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Jutka 2008.01.24. 08:58:03

Köszi! De még mindig jobb, hogy van szabim, mert különben anyukámat kellene megkérni, hogy vigyázzon rá, amíg dolgozunk. A munkáltató nem díjazza, ha táppénzre megyünk. Ti hogy oldjátok meg, ha betegek a gyerekek?

Monik 2008.01.24. 09:01:36

Sajnos édesanyám másfél éve elhunyt, addig sokat segített. Egyik testvérem a szomszédban lakik, a felesége GYES-en van, így ha az enyém beteg Ő vigyáz rá. Én meg az övéit hordom az oviba.

Jutka 2008.01.24. 09:29:32

Anyukád miatt együtt érzek veled, nekem 7 éve halt meg apukám, még nem dolgoztam fel teljesen most sem. A gyerekek erőt adnak!
A segítség azért mindenhol elkél. Mi a két nagyot már otthon merjük hagyni egyedül kisebb időre, de a kicsit nem. Neki még kell az állandó felügyelet.

Jutka 2008.01.24. 13:45:07

Visszatéreve arra, hogy mit tehetünk a szegénység visszaszorítása érdekében, az ingyenes étkeztetés a bölcsiben, oviban, iskolában egy jó dolog. Ez még a pénzbeli juttatásnál is jobb. Mert nem magunkból kiindulva persze, de sokan a segélyt nem a gyerekre költötték, hanem cigire, italra. Így legalább egyszer egy nap jól lakhatnak az olyan gyerekek is, akikre otthon nem túl nagy gondot fordítanak. Jó az ingyen tankönyv is, de az ingyenes oktatástól még messze vagyunk, sőt nem hiszem hogy meg fog valaha is valósulni.

Monik 2008.01.24. 14:31:57

Csak az a baj, hogy nekünk az ingyen tankönyvet vissza kell év végén adnunk. Ősszel- az év eleji ismétlésnél- nagy szüksége lenne rá a gyerekeknek. Az ingyenes oktatástól szerintem egyre messzebb kerülünk! Az osztálypénzen felül fénymásolási díjat, DSK hozzájárulást (ha nem jár a gyerek, akkor is), WC papír díjat (pedig 4 tekercset kötelező bevinni félévenként) stb. kell fizetni. Az iskolai versenyeken nevezési díj van.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.24. 15:23:13

mi most kaptuk meg mit vigyünk, vegyünk a második félévre folyékony szappan, 6wcpapir, kéztörlő, szalvéta, gőgös gúnár gedeon, fénymásoló papir, rajzlap, jelmez farsanra, süti farsangra. Tábor lesz az utsó héten ami 20ezer forint. Szóval szép kiadás. Ja és a fiam tegnap elszakitotta a táskáját azt is vennem kellett. Arról nem is beszélve, hogy külön fejlesztő füzeteket kell vennem a fiamnak, mivel speciális iskolába jár és van ami nehezebben megy neki és hogy legyen mibe gyakorolnia.

Búzás Sándorné 2008.01.24. 18:50:21

A létminimum összegéről könnyen döntenek "ott fent"!
Próbálnának abból az összegből és 4 gyerekkel, (ráadásul a legkisebb maradandó beteg) megélni! Kíváncsi lennék ők hogy boldogulnának! Csak a beteg kisfiam gyógyszerezése kész anyagi csőd! Ebből kifolyólag magántanuló lett és én NEM dolgozhatok, különben a háziorvosunk feljelent a gyámügynél és elveszik a kicsi fiam! Így csak a párom fizetése 4 gyerek utáni családipótlék és gyesből élünk. Vagy inkább csak éhezünk!!!
Így hogy lehet spórolni???

Monik 2008.01.24. 19:06:23

Sehogy!
A napi megélhetés is nehéz. Bezzeg a "nagyokosok" fizetése több százezer forintnál kezdődik.

Búzás Sándorné 2008.01.24. 19:22:06

Nemcsak, hogy több százezernél kezdődik, de a mi pénzünket (adó) is hülyeségekre költik, mintpéldául augusztus 20-i tűzijáték! Ennél vannak sokkal fontosabb dolgok is az országban!!

Monik 2008.01.24. 19:40:56

Nagyon extrém dolgokat találnak ki, pl: luxus negyed, a kórházi ágyakhoz széf (amikor még fájdalomcsillapító sincs sok osztályon) és még sorolhatnánk.

Jutka 2008.01.24. 20:31:38

Hát a GYES összegét legalább a minimálbérre emelhetnék az biztos.
Egyébként arra visszatérve, hogy úgynevezett bölcsödei és óvodai díjat nekünk, mint nagycsaládosoknak nem kell fizetni, ha szét nézünk itt nálunk pl., "aluliskolázott" szülők nemigen veszik igénybe. Azt mondják, dehogy adom bölcsibe, oviba a gyerekemet, úgy szeretem, had legyen mellettem...Inkább minden 3. évben szülnek egyet, a GYES-t megkapják, persze a meglévő gyerekekkel egyáltalán nem foglalkoznak. Eszük ágában sincs munkát vállalni. Persze, a munka több apróság mellett nagyon nehéz, de ha már mi nem lettünk miniszterek, akkor ...
Ez persze Margit (Margit??) az olyanokra egyáltalán nem vonatkozik, akiknek beteg gyermekük van. Nektek dupla, vagy még több családi pótlék járna, és sajnos csak járna.

Márti 2008.01.25. 09:07:19

Nem CSAK JÁRNA! ANNYI KEDVEZMÉNYÜNK VAN, HOGY EGY KICSIT VALÓBAN MAGASABB A CSALÁDI PÓTLÉK ÖSSZEGE A BETEG GYEREKÜNKRE. De nem annyival, amennyivel többet költünk rájuk!

Márti 2008.01.25. 09:09:13

Margit!
A beteg gyereketekre hogyhogy nincs közgyógyellátási igazolványotok? Arra a gyógyszerei egy része ingyen felírható!

Búzás Sándorné 2008.01.25. 09:39:30

Márti
Sajnos a közgyógyot nem kapjuk mert nem szellemi fogyatékos a kisfiam!!! CSAK vesebeteg!!! Igaz csekély összeggel hozzájárulnak, éves szinten 3.000 Ft-al. Ez a havi gyógyszerre sem elég! Nem szörnyű!?
A nagyfejesek jutalmakat osztogatnak maguknak, több tízmilliókat!!! Nekünk meg kiszúrják a szemünket egy kis odavetett apróval!!!!
Na ezen kellene változtatni!
mARGIT

Búzás Sándorné 2008.01.25. 09:49:07

Jutka
Igaz én roma vagyok, nincs elég iskolai képzetségem, de soha nem hazudtam, csaltam vagy loptam! Mindig dolgoztam, csak most nem tehetem kisfiam betegsége miatt! Ezt nagyon nehezen is viselem! Most is keresek itthon végezhető munkát vagy csak pár órára, otthonunktól távolabb.
Alapvetőleg már azzal meg vagyok bélyegezve, hogy nem magyar vagyok így sok helyen nem is állnak szóba velem!
Szerencsémre van egy rendes volt főnököm aki mindig segít ha tud, mert ő jól ismer és tudja, hogy megbízható dolgos ember vagyok!!!
Egyszóval összetettebb a mi nyomorúságunk!
Margit

Jutka 2008.01.25. 10:21:22

Kedves Margit!
Ha már ezt a roma kérdést felvetetted, itt a mi környezetünkben is elég sok a rossz tapasztalat. Sajnos ennek a levét ti, a rendesebbek isszátok meg. Nem mintha a magyar, vagy bármilyen nemzetiségű emberek között nem lennének hasonlóan jók és rosszak. Nekem nagyon sok roma ismerősöm van, munkatársak is akik dolgos, rendes emberek. Viszont a bölcsiben, oviban nem nagyon találkozunk velük, csak az utolsó kötelező évben. És az is személyes tapasztalat, hogy bekerülvén a közösségbe, fegyelmezetlen, neveletlen gyerekek.
Most is az a véleményem, legyen az magyar vagy roma, annyi gyereket kellene szülni, amennyit becsülettel fel is tudunk nevelni. Azt, hogy ez kinél mennyi, legyünk annyira felnőttek, hogy tudjuk eldönteni. Már egyszer írtam, hogy akinek nem inge, ne vegye magára. Ha TE nem ebbe a csoportba tartozol, akkor örülök neki, és megemelem a kalapom előtted, hogy mersz, és tudsz ennyi gyereket vállalni.

sövegesné szukics anita 2008.01.25. 10:37:21

Sokszor van előítélet a romákkal szemben!Sajnos nekem is van rossz tapasztalatom,de a jó több!Jutka szerintem nem lehet előre eldönteni mennyi gyermeket tud az ember felnevelni.Bármikor jöhet olyan az életben ,nem várt fordulat,ami megnehezíti a tisztességes felnevelést.Én csak becsülni tudom aki ebben a nehéz gazdasági helyzetben több gyermeket vállal velem együtt.Nehéz anyagilag,de rengeteg örömöt adnak.Én soha nem tudtam volna egy gyermekkel elképzelni magamat.De így van ahogy írod,mindenki döntse el maga.

Jutka 2008.01.25. 11:06:25

Szerintem ezt a fórumot nem azért hozták létre, hogy csak annyit írjunk: Jó napot! Nem voltam még a Balatonnál, szeretnék menni! Hanem azért, hogy megismerjék a problémáinkat és örömeinket. Igenis létezik Magyarországon előitélet a romákkal szemben, mintahogy létezik igazságtalanság a pénzelosztásban is. A tisztességes felnevelést megnehezítő dolgok jöhetnek, ezért tervezünk. Nekünk először kicsi lakásunk volt. Vettünk fel kölcsönt egy nagyobbra, és vállaltunk 2. gyereket, majd egy harmadikat. Most 2 és félszobás lakásunk van, ami panel, a családi ház csak álom nekünk. De ez a miénk, ha albérletben laktunk volna, már a 2. gyereket sem vállaltuk volna. Mert, ha mondjuk "nem várt fordulatként" kitesznek az albérletből, nem tudtam volna a gyerekek szemébe nézni és azt mondani: Szeretlek, de nincs hol lakni, nincs mit enni. Én ilyesmire gondolok, amikor azt mondom: tervezzünk és gondolkozzunk kicsit előre.

Monik 2008.01.25. 15:21:59

Mellesleg egy albérlet havi díja vetekszik a kölcsönök törlesztő részletével. Viszont a bankoknak is egyre jobban ki vagyunk szolgáltatva. Úgy módosítják menet közben is a szerződést, ahogy akarják.

Jutka 2008.01.25. 16:54:35

Mikor én az önálló életemet kezdtem, még az önkormányzat adott olyat, hogy kamatmentes kölcsön. 10 év alatt kellett visszafizetni a pénzt kamatok nélkül. Ehhez jött még az OTP-től kölcsön, és vettünk egy 1,5 szobás lakást. Mikor visszafizettük, akkor vettünk fel újabbat, és ebbe a lakásba költöztünk. Soha nem laktunk albérletbe, pedig nem vagyunk gazdagok. Az olyan nekem, mintha az ablakon dobnám ki a pénzt, és ráadásul gyerekekkel nem érezném magam biztonságban. A törlesztőrészlet is magas, de az egyszer letelik, és a ház a miénk lesz.

Márti 2008.01.25. 19:08:14

Jutka!
Mi is pontosan így csináltuk! Önkormányzati kamatmentes kölcsön, de nekünk még hozzájött a kamatmentes munkáltatói kölcsön, és az OTP kölcsön, Így áll össze a ház, vagy lakásvásárlás az átlag magyar lakosságnál!

Monik 2008.01.25. 19:48:44

Mi öt éve kezdtünk építkezni, de sem az Önkormányzattól, sem a munkáltatótól nem kaptunk segítséget. Sőt sokszor a férjemet még hétvégén is berendelték dolgozni, hiába mondta, hogy pl: betonozás van otthon. Maradt az OTP kölcsön, amit fizethetünk 25 évig! (Ha megéljük)

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.25. 19:50:12

Mi eddig albérletben laktunk sajna, most anyuékhoz költöztünk, kölcsönt vettek fel és megcsináltuk az alsórészt és tavasszal a tetőteret is beépitjük igy lesz "sajátunk".

Monik 2008.01.25. 20:21:00

Mi az építkezés előtt szolgálati lakásban laktunk, így viszonylag alacsony volt a lakbér. 2003 augusztusában kezdtünk építkezni. (Tavasszal szerettünk volna kezdeni, de az engedélyek, földhivatal miatt csak ősszel indultunk el). A hitelt csak novemberben kaptuk meg!

Jutka 2008.01.25. 20:41:01

Nekem nagy álmom egy családi ház, én soha nem laktam még olyanban. De nem hiszem, hogy valaha fogok. Mi már nem merünk új kölcsönbe belevágni, nőnek a gyerekek, most minden forint rájuk kell. Egyébként szocpolt nem vett igénybe egyikőtök sem? Nekünk panelra nem adtak, sajnos.

Monik 2008.01.25. 20:52:19

Mi igénybe vettük, rengeteg utánajárással járt. 30%-os készültségnél kezdték el utalni. Már tető alatt volt a ház, amikor az első részletét megkaptuk. Ugyanis először költsd el a semmiből, utána a számlák 70%-át megkapod, mert 30% az önerő! Mellesleg mindenféle költségeket vontak le belőle, pl: nyomtatványköltség! 20%-ot pedig csak a lakhatási engedély után adnak ki.

Márti 2008.01.26. 08:06:33

Nekünk nem jött össze a szoc. pol, mert kész házat, illetve félig kész házat találtunk, és arra már felvették a szoc.pol-t. Második ütemre pedig nem adták meg. Így maradtak a már emlegetett kölcsönök.

Jutka 2008.01.26. 09:14:04

Én nem is tudom, ma egy fiatal házaspár, akit otthonról nem támogatnak, hogyan jut lakáshoz! A kezdőfizetés egy pályakezdőnek nem elég a részletek törlesztésére, a családtervezés pedig.. hát igen. Nekünk sem volt könnyű, amikor elkezdtük, de most talán még nehezebb! Én is sokat hallottam a szüleimtől, hogy bezzeg a mi időnkben, és nem is gondoltam, de lassan már én is ezt mondom, hogy szegénység ide vagy oda, nekik még egy fokkal nehezebb.

Búzás Sándorné 2008.01.27. 13:32:59

Szép hétvégét mindenkinek!
Mi egy kis családiházban lakunk, mi építettük.Igaz előregyártott "(panel").Mindezt másképp mi sem tudtuk volna megoldani csak hitelből! OTP-ből.Természetesen a szocpolt is igénybe vettük. Mást nem tudtunk építeni csak erre futotta.De van a gyerekeknek egy kis udvaruk ahova bármikor kimehetnek és senkit nem zavarnak! Itt van kutyus és cica is ami még teljesebbé teszi a mi "kis" családunkat. Pécstől 15 percre lakunk. Van helyi (városi) járat.Az utcánk az erdő szélén van, nagyon csendes, szép és ami fontos tiszta a levegő!

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.27. 14:50:01

Akkor nagyon jó kis helyen laktok:) Én is annyira örülök, hogy végre kertes házban lakunk bár most, hogy ilyen idő van megint esik nem nagyon tudják még élvezni. De már tudom, hogy csinálom meg a kertet sok virágot ültettem már amit ilyen korán már lehet. Remélem, hogy nagyon szép lesz. Bár igazán akkor lesz jó, ha tavasszal már a tetőtér is elkészül. Nekem ennyibe szerencsém van, és ráadásul mindezt budapesten. Szerencsére csendes is, viszonylag elzárt a szmogtól stb.

Jutka 2008.01.27. 15:29:08

Irigyelleg benneteket, hogy kertes házikótok van!
Én nem tudnám eldönteni, hol jobb: városban, vagy egy nyugodt csendes helyen az erdő mellett! Mind a kettőnek van előnye is, hátránya is.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.27. 15:49:39

Mi újpesten lakunk, ami annyira nem központi hely mégis van közlekedés. Ráadásul ez egy olyan társasház szerüség, hogy van egy nagy udvar abban van több kertes ház és a mienk leghátul van, a legnagyobb udvar tartozik hozzá, tehát abszolút nem látnak be pl az utcáról, nem halljuk az autókat stb. Csak ha focimeccs van akkor kicsit hangos a szomszédunk az újpest pálya:)

Márti 2008.01.27. 15:51:42

Én semmi esetre sem cserélném fel a vidéki házunkat egy Budapestire. Bár sokkal több lehetőség van a fővárosban, de én megőrülnék a tömegtől. Nem tudnám elviselni azt a zsúfoltságot, és azt a forgalmat.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.27. 16:06:20

hát az igaz, sokan vannak. De mondjuk szerencsére itt kicsit el lehet bújni az emberektől. Viszont én meg azt nem birnám, ha nem tudnék kihez szólni ha olyanom van. Elég cserfes vagyok:)

Márti 2008.01.27. 16:15:43

Szerintem vidéken még jobban megtaláljuk a hangot az emberekkel. A nagyvárosban már annyira elidegenedtek az emberek egymástól. Itt a szomszéd nénire még az állataimat,/ macska, nyuszi/ is rá lehet bízni, ha elmegyünk valahová.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.27. 16:20:12

én is laktam vidéken tudom miről beszélsz, igen igaz itt sokkal bizalmatlanabbak, zárkozottabbak az emberek. Amikor az előző helyre költöztünk nagyon rossz volt, akkor született meg a pici és nem ismertem senkit halálra untam magam hát kellett 2-3hónap kitartó játszótérre járás mire találtam barátokat, ebből egy csajszi azóta a legjobb barátnőm lett szerencsére, mindenben segitjük egymást. Most megint nem nagyon van akivel tudnék itt újpesten találkozni, beszélgetni, most egyelőre marad a net, majd nyáron:)

Márti 2008.01.27. 16:25:38

Látod, mire nem jó egy ilyen blogozás!
A tél mondjuk egyébként is egy ilyen nem túl kommunikatív évszak!

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.27. 16:28:25

igen sajna pedig én imádok beszélgetni, de mondjuk az is igaz, hogy sokszor nincs időm ezért is nem tudok a barátnőimmel találkozni.

Monik 2008.01.27. 16:54:02

Na beszélőkém nekem is van.
Egyébként osztom Márti véleményét a vidékről. Amikor a szolgálati lakásban laktunk, a szomszéd nénivel kölcsönösen segítettük egymást. Esőben nem kellett a kicsit húznom a boltba, cserébe neki is bevásároltam. Ha egyikünk elutazott, a másik figyelt a házra, locsolta a virágokat, ellátta az állatokat.

Jutka 2008.01.27. 17:36:39

Mi is ilyen "beszélősök" vagyunk a gyerekekkel, a férjem kicsit csendesebb fajta. Vagyis ő jobban megnézi, kit enged közel magához. Én mindig városban, panelban laktam. Gyerekkoromban, mikor el akartak a szüleim költözni, rapliztam, hogy akkor én megszökök. Már bánom. Annyiból jó itt, hogy iskola, óvoda, bölcsöde 2 perc, bolt is 4-5 vesz körül. Viszont ha friss levegőre akarom vinni a gyerekeket, akkor irány a játszótér, és csak addig maradhatnak, amíg van időm. Ez hátrány.

Monik 2008.01.27. 17:49:05

Nekem az óvoda másfél km-re van (oda-vissza 3 km), de az udvarunk jó nagy, így nyugodtan játszhatnak. A nyáron a férjem a testvéremmel hintaállványt is csinált 3 hintával és egy mászókával, fából. A konyhaablakból látom őket, így közben tudok sütni-főzni.

Jutka 2008.01.27. 18:15:10

Mi, ha szalonnát akarunk sütni, vagy egy jó bográcsost főzni, el kell hogy menjünk egy közeli tóhoz, ahol van kijelölt hely. Ez kb. 10 km! Mennyivel jobb nektek, hogy csak kipakoltok az udvarra, és már főhet a finom gulyás!

Monik 2008.01.27. 18:23:17

Ebben igazad van Jutka! Nyárom gyakran nyársalunk, vagy bográcsolunk. És nem kell attól félni, hogy valami otthon maradt, ami fontos a főzéshez. Kiépített nyársalónk még nincs, de talán a nyáron készít a férjem bontott téglákból.

Jutka 2008.01.27. 18:38:50

Hát mi úgy jártunk tavaly nyáron, hogy otthon maradt a bográcsállvány! Csak kicsit voltam ideges! De szerencsére volt ott egy, amit kölcsönvettünk, így sikerült a főzés.
Mi nyaralás helyett szoktunk 1-1 napot így eltölteni. Vagy elmegyünk egy nem túl távoli strandra. Pl. Zsóry, vagy Bogács, Eger.

Monik 2008.01.27. 19:01:00

Ezek nekem a "szomszédban " vannak. A Zsóryt nem szeretem, mert drága, zsúfolt, és a gyerekmedencénél nem lehetek a kicsi közelében. Kb. 5 éve voltunk. Bogácsra nyaranta egy napot megpróbálunk eljutni. Csak ne lennének azok a bazáros bódék! Inkább Poroszlóra a szabad strandra viszem őket.

Jutka 2008.01.27. 22:06:28

Nem voltunk még soha szabadstrandon! De bocsánat, én már voltam gyerekkoromban a Velencei-tónál.
Ha választani kellene, nekem is inkább Bogács, ott nem olyan büdös a víz!

Monik 2008.01.28. 09:49:05

Javaslom próbáljátok ki Poroszlót. Nincs belépőjegy, ingyen parkolás. Öltöző bódék. Homokos, árnyékos part. Sekély víz, két gyerekcsúszdávaL. Büfé elérhető árakkal.

Jutka 2008.01.28. 11:30:28

Poroszló? Ott még nem voltunk, merre van?

Monik 2008.01.28. 14:09:51

Mezőkövesdtől kb. 20-22 km Egerlővőn keresztül.

Márti 2008.01.29. 09:44:24

Egyik helyen sem voltunk még, bár nagyjából tudom, hogy merre vannak. Biztosan szuper, de nem túl drága?
Sajnos döntő érv!

Jutka 2008.01.29. 10:08:49

Szerintem a fizetős strand már mindenhol drága, főleg 5 embernek. Van ahol adnak családi belépőt, Pl. Miskolc-Tapolcán a barlangfürdőbe, az 4800 ft volt a családnak. Hát még így is jó sok! Én nem szeretek túlzottan ilyen zsúfolt strandokra járni, de a gyerekeknél az a kedvenc. Márti! Te merre felé laksz?

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.01.29. 10:22:38

mi tavaly kiszámoltuk, hogy sokkal jobban megéri elmenni pl a velencei tóhoz vonattal igaz, hogy több macera, de olcsóbb ezerszer mint egy strand. A vonaton 90%-os a nagycsaládos jegy és a velencei tónál nincs belépő. Ugyanigy a balatonra leruccani is olcsóbb lenne egy-egy fürdőzésre, de sokkal hosszabb az út és ezzel telne el a nap.

Jutka 2008.01.29. 10:36:20

Mi már beszélgettünk arról itthon, hogyha sikerülne a balatoni nyaralás, akkor Budapestre is kellene szánni legalább 1 napot! Képzeljétek, mi még ott sem voltunk!

Monik 2008.01.29. 10:41:25

Együtt mi sem! A párom és én is tanulóként kirándultam Budapestre. A fiam iskolai kiránduláson volt tavaly a Csodák Palotájában és a Tropicariumban. A fényképek alapján, amiket készített nagyon szép.
A lányok még nem látták az ország fővárosát!

Jutka 2008.01.29. 12:26:27

A "kisfiam" azzal jött haza nemrég az iskolából, hogy menjünk már külföldre nyaralni, mert az ő osztályából mindenki oda megy. Ilyen kis vicces gyerek, még csak a környéket látta Magyarországból, de ő külföldre vágyik! Mondtam neki, kérdezze már meg, hányan ismerik hazájuk legnagyobb nevezetességeit, mint pl. a Balaton!
A férjem még nem is volt az ország határain kívül, én is csak gyerekkoromban, Bécsben az akkor oly divatos bevásárló körúton!

Monik 2008.01.29. 13:35:00

Úgy látom hasonló cipőben járunk. A fiam néhány osztálytársa most ment el az áhított sítáborba. A fiam közölte, hogy "ez nem igazság". Mármint, hogy nekünk nincs pénzünk egy nyaralásra sem, ők meg nyaralni is voltak (pl: Krétán!), meg sítáborra is futja nekik. Az élet nem igazságos.

Jutka 2008.01.29. 19:30:48

Pedig Ők még nem is tudják, hogy ezek a dolgok az igazságtalanság legkisebb esetei. Ettől sokkal súlyosabbak is vannak, amivel majd szembesülniük kell!

Monik 2008.01.29. 20:31:13

Majd szép lassan hozzáedződnek! Sajnos nálunk rosszabb körülményű emberek is vannak szép számmal.

Jutka 2008.01.29. 21:35:58

Hát igen, az, hogy el tudunk-e menni nyáron nyaralni, porszemnyi probléma ahhoz képest, hogy sok helyen azon gondolkoznak: Mit eszünk másnap?

Monik 2008.01.30. 08:26:22

Az Óvodában egyes gyerekek- az óvónénik elmondása szerint-hétfőnként azt sem tudják, hogy mennyit egyenek! Képzelem, hétvégén mennyire lakhatnak jól!

Jutka 2008.01.30. 09:25:59

Ezért nagyon jó ez az ingyenes étkezés bevezetése. Többen is igénybevehetnék a nagycsaládosok közül. Bár az is igaz, sok helyen csak akkor veszik be a gyereket az óvodába, ha mind a két szülő dolgozik.

Monik 2008.01.30. 10:26:19

Nálunk van óvodai férőhely. Sokszor azért nem adják be a gyereket, mert nincs megfelelő ruhája!

Jutka 2008.01.30. 10:33:08

Hát ez szörnyű, komolyan. Régen, amikor a fiam bölcsis volt, elvittük, ott levetkőztettük, és kaptak ruhát. Még mosni sem kellett, és nem a sajátját nyúzta. Mondjuk nekünk kellett vinni, mert az én gyerekem már akkor is egy fejjel nagyobb volt a korosztályától, nem fért bele az egyenruhába, és ez a jó szokása máig megmaradt:)

Jutka 2008.01.30. 10:36:34

Mi, a legkisebbről lemaradt ruhákat be szoktuk vinni a bölcsibe, hogy adják oda olyannak, aki rászorul. Ez olyan szegény segít a szegényebben. Biztosan sokan megtehetnék ezt máshol is, és akkor a rászorulók is tudnának menni, és legalább jóllakni. Az éhezőket nagyon sajnálom, főleg a gyerekeket!

Monik 2008.01.30. 15:04:10

Én is nagyon sajnálom őket. Szörnyű érzés látni, hogy sokszor még normális cipő sincs a lábukon.
Ráadásul nálunk az Óvodába még ágyneműt is kell vinni, szivaccsal együtt.

Jutka 2008.01.30. 17:00:35

Ágynemű nálunk is kell, de szivacs az nem. Meg kinti cipő, most csizma, meg kinti kabát!
Ezeket is ott szoktam hagyni, ha kinövi!

Monik 2008.01.30. 19:33:29

Nálunk élnek apácák. Ők is segítik a rászorulókat ruhával, élelmiszerrel, csecsemőtápszerrel.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.01. 18:52:25

ti is hallottátok az új gázszolgáltatót? ha igen mi a véleményetek? én nagyon gondolkozom a váltáson ugyanis 8% az nem kevés.

Jutka 2008.02.01. 20:29:44

Annyival olcsóbb lenne? Nem ismerem a részleteket, Te tudod pontosan Szilvi?

Márti 2008.02.02. 08:40:39

Én semmit nem hallottam erről a gázszolgáltatóról. De ha tudsz valamit Szilvi írd le!

Márti 2008.02.02. 08:42:36

Jutka!
Az Alföld déli részén lakom. A lehető legtávolabb a Balatontól Budapesttől, a hegyektől, és mindentől, ami a nyaralást jelenthetné.

Márti 2008.02.02. 08:45:26

A ruhákról beszéltetek. Én mindig olyan tanítványomnak szoktam elvinni a kinőtt, de még jó állapotú ruhákat, aki rászorul. Nagyon szoktak neki örülni. Bár mostmár nagyok lesznek a gyerekeim kinőtt ruhái a kis tanítványaimra. Ilyenkor a Nagycsaládos egyesületbe viszem be.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.02. 11:09:46

van egy honlapuk a www.gas.hu elolvasgattam, állitólag gázórát, sem vezetéket nem cserélnek és igy mégis 8százalékkal olcsóbb én azt hiszem, hogy meg fogom próbálni.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 11:37:52

Sziasztok!
A gázár támogatással mi bajba vagyunk, mert hiába nagycsaládosok vagyunk és hátrányoshelyzetű....albérletben lakunk:-(
Ugye a mérők nincsenek a saját nevünkön, így erről a lehetőségről/ segítségről is kiestünk:-(

Jutka 2008.02.02. 14:15:31

Ha oda vagytok bejelentve Erzsi, akkor sem vehetitek igénybe? Ja igen, kérik a számla másolatát, az pedig nem a Ti neveteken van. A számlát nem lehet a nevetekre kérni?
Decemberben beküldtem az igénylést, már meg is kaptuk a támogatást.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 14:31:49

Sajnos Jutka, nem! A tulajdonos nem hajlandó átíratni semmilyen merőt a nevünkre! Hiába van lakásbérleti szerzödésünk, az semmit sem ér! Tavaly a gázszolgáltató visszaútasította a kérelkünket!:-( Idén már nem is probáltam, szerintem fölösleges.
A lakásfentartási támogatással is így jártunk!
Közölték velünk a helyi önkormányzatban, hogy nagyon kevés a nm. és túl nagy a költség!
Hiába 4,8 m magas a lakás ( földszinti)és rendesen
kell füteni, azt nem veszik figyelembe....csak a nm! Közölték velünk, hogy kell másik, nagyobb albérlet!....csak ha lenne annyi pénzem, nagyobb lakásra talán a bank is adna kölcsön lakásvásárlásra!
Igy még a szoc.polt. sem tudjuk igénybe venni!
Ez nagyon jól van kitalálva, adnak pénzt annak aki nem rászorult és szép fizetéssel rendelkezik!

Jutka 2008.02.02. 14:52:24

Én ezt a szocpolt. nem is értem igazán. Tényleg az nem tudja igénybe venni, aki a leginkább rászorult. Nekünk sem adták panelra. Így aztán várhatják, hogy nemzetünk sokasodjon, ha már lakni sincs hol.
Az átíratás akkor a tulajdonoson múlna? Nem értem én ezt!

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 15:07:36

Igen Jutka, én nem tudom átiratni a gázórát a nevemre, kell a tulajdonos hozzájárulása.
Utána néztünk a szoc.polnak, mert jó lenne saját lakás.
Pesten lakunk, így minimum 2 szobás lakást vásárolhatunk ami nem lehet drágább mind 15 millió.
Találtunk is....de a bank nem áll velünk szóban a hitel miatt. Ugye, én ápolási dijba részeszülök, a férjem meg 70 e. Ft-ot keres. Csúnyát mondok, de az ügyintéző majdnem nevetett, hogy ilyen kevés keresettel akarunk banki hitel.

Jutka 2008.02.02. 15:12:22

Hú, Pesten a lakásárak... Nálunk, egy 2,5 szobás 4-5 millió! Nem próbálkoztatok vidékkel?
Most volt a TV-ben, hogy nem tudom a település nevét, de 8 lakást építenek, és adják olyan családoknak, ahol van legalább egy óvodáskorú gyerek!

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 15:20:27

Nekünk már nincs ovis gyerekünk, láttam én is a műsort.
A nagylányom utolsó évben tanul gimibe pesten, a fiam 7.-es egy nagyon jó 6 évfolyamos gimibe.
Férjem munkahelye itt van.....nem merek költözni, mert a bérlet is drága lenne. És ami a legrosszabb, hogy nincs félretett pénzünk sem.

Márti 2008.02.02. 17:05:14

Pedig szerintem is igaza van Jutkának. Sokkal olcsóbbak a házak , és a lakások. Talán még a megélhetés is. Bár lehet, hogy a munkahely keresése nem lenne egyszerű, Nálunk is elég nagy a munkanélküliség. Örülhetünk, hogy nekünk van munkánk.

Monik 2008.02.02. 17:49:24

Nálunk egy 2 szobás ház 6-7 millióba kerül. Munkahely viszont nagyon kevés, ráadásul mindenképp utazni kell be a városba. A bérletet sok munkáltató nem téríti.

Jutka 2008.02.02. 17:51:01

Igen vidéken nehezebb talán munkát találni, mint Budapesten. Igaz, ott még sohasem próbáltam. Én már láttam 40-50 éves embereket sírni, akik beültek az iskolapadba újra, mert amit tanultak és amivel foglalkoztak addigi életükben az megszűnt létezni.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.02. 18:27:42

nekünk tavaly lett volna lehetőségünk nem egész két millióért szolnok mellett venni egy nagyon gyöngyörü házat, volt iskola, ovoda és szolnokon munka is. Gondoltam 1,9millió a szocpol (mármint használt lakásra) szóval, hogy felveszem és megvan, de nem mert kell a 20százalékkal legalább rendelkezned ami nekünk nemvolt tehát ennyit múlt a saját lakás:( Hitelt nem adtak rá, mert olcsó. Pedig én úgy gondoltam, hogy lehetett volna állat, növény és akkor jól eléldegeltünk volna.

Jutka 2008.02.02. 18:32:19

Nincs közel Szolnok Pesthez, azért ehhez is kell bátorság, hogy ekkorát váltson az ember! Azóta nem kerestek máshol lakást?

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.02. 18:40:52

nem mert közben úgy alakult, hogy anyu és mama egy kétszobás kertesházban laknak és most felújitottuk tavasszal pedig megcsináljuk a tetőteret és igy ha nem is teljesen de vhol mégis saját lakásunk lesz.
Nagyon beleszerettem a házba és egy nagyon kis pénzen múlt(relativ). azóta is nagyon sajnálom,csoda életünk lett volna ott. Imádom a vidéket, a csendet, hogy két kézzel termeled meg a zöldséget, gyümölcsöt. nahh mindegy hát igy alakult ezzel kell most élni.

Monik 2008.02.02. 18:58:34

Nekünk a szocpolhoz 30% önerőt kértek. Szilvi, a hiányzó részt nem tudtátok volna szabadfelhasználású hitelből fedezni? Tudom, hogy magasabb a kamata, de nekünk is így volt meg az önerő.

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.02. 19:27:18

Nem volt a páromnak bejelentett munkahelye:( egyébként lehet, hogy 30százalék csak én emlékszem rosszul.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 21:35:38

Nekünk már a fél szoc.pol. sem jár használt lakásra, mert a férjem 46 éves, én meg 42.
Önerő nincs, banki hitelt nem kaphatunk, ennyi.
Én is szeretnék vidéken élni, de a férjem biztos munkahelye, meg a suli itt van.
Pest környéken is néztünk lakhatási lehetőséget, de ott is drága!

Erzsi966 (törölt) 2008.02.02. 21:58:01

Szilvia, gratulálok a Családhoz!:-)
Nagyon jó a honlapod, rengeteg jó infót találtam ott!

boros.szilvia · http://borosszilvi.eoldal.hu 2008.02.03. 07:56:42

Erzsi! Köszönöm szépen:)

Márti 2008.02.03. 09:43:36

Biztos, hogy aki hozzászokott az eddigi életéhez, az nehezen vált ilyen nagyot, hogy Budapest, vagy vidék, és új munkahely. Én sem szívesen tenném. Talán a fiatalok még könnyebben váltanak, ők jobban alkalmazkodnak az új körülményekhez.

Jutka 2008.02.03. 14:55:14

Egy fiatal is csak addig bátor, amíg nincs családja, nem? Mert elmegy idegenbe, ahol nincs segítség, még ha a férfi talál is munkát, a nő vagy a gyerkőcöt neveli vagy dolgozik. Azért egy szülő,jó ismerős, megbízható szomszéd nélkül nehéz megélni is, meg rendben tartani a családot is.

Márti 2008.02.03. 16:39:31

Ez igaz, de sokszor bátraké a szerencse. Én sem tudnám elképzelni az életemet egy ekkora váltással, de a gyerekeimet biztos, hogy buzdítani fogom rá, mert bár imádunk itt lakni, de egyszrűen nincs munkalehetőség.

Jutka 2008.02.03. 16:52:23

Igen, én is így vagyok ezzel! Majd gyakran meglátogatjuk őket! Remélem megérjük!

Monik 2008.02.03. 17:11:19

Én csak nagyon indokolt esetben költöznék messzire. Fiatalon olyan egyszerű volt a dolog. Felajánlottak egy állást szolgálati lakással, a páromnak sem volt messze a munkahely, hát költöztünk. Persze akkor még nem voltak gyerekek, akikért felelősséggel tartoztunk volna.

Jutka 2008.02.03. 17:22:22

Most azért már ők is beleszólnak gondolom, hogy akarnak-e költözni vagy nem. Úgyis a szülő dönt, főleg ilyen kérdésben, de azért számít az Ő véleményük is.

Márti 2008.02.04. 08:23:28

Presze, hogy mindenkinek a legjobb legyen, azért valakiknek áldozatot is kell hozni. Lehet. hogy ez a gyerek, de az is lehet, hogy a váltás később az ő javukra fog válni.

Monik 2008.02.04. 10:36:30

Szerintem a gyerekek vészelik át legkönnyebben az ilyen váltásokat, persze csak ha az új közösségben jól érzik magukat.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.04. 11:43:58

Kellemes új hetet és szép napot Mindenkinek!

Nos, a gyerekeim gyakran kérdezik, hogy mikor költözünk kertesházba! Jó nekik pest megyében is...de mondtam nekik, hogy ez nem mostanába lesz!
Mindig a suli közelségére hivatkozom, nem a pénz hiányra.

Monik 2008.02.05. 09:19:43

Kicsi gyerekekkel könnyebb kertes házban. Nem kell játszótérre hurcolni Őket. Már ahol van játszótér! A falunkban ősz óta van, addig csak sétálgatni lehetett.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.05. 09:35:03

Ne is mond....napota legalább 2 X vittem ki őket a játszótérre, olcsóbb volt mint tömegközlekedéssel bárhová is elindulni!
Nagyon drága a BKV jegy:-(
Nálunk a hétvégi kirándulásokra az a jelemző, hogy hátizsák, szendvics, üdítő és irány gyalog a Margitsziget, Citadella, Duna-part.
A Városligetbe már nem megyek velük, túl nagy a csábítás: Állatkert, Cirkusz, Vidámpark:-(

Monik 2008.02.05. 10:52:27

A Margitszigeten sem jártam még! Hú a vidámpark nagyon drága lenne a 3 gyermekünkkel! Gyerekenként egy menet sem olcsó.

Jutka 2008.02.06. 09:04:39

Budapesten azért nagyon jó lehet, hogy mindig van valami olyan program, ami a gyerekeket érdekli. Itt nálunk csak a játszótér marad, vagy esetleg olyan események,amiket az iskola szervez. Nyári szünetben elég nehéz jó, és nekikvaló eseményt találni. Mondjuk sajnos Pesten sem tudnánk mindig cirkuszba, állatkertbe vagy vidámparkba vinni őket:(.

Monik 2008.02.06. 09:16:00

Kisfalu lévén nálunk sincsennek lehetőségek. A nyári szünet így különösen kritikus. Két és fél hónapon át nem könnyű megoldani a gyerekek felügyeletét (főleg a 6-7 hét óvodai szünet idején!). Falun nincs nyári napközi, ügyeletes Óvoda.

Jutka 2008.02.06. 10:01:52

Mi is a mamit " vesszük igénybe", nélküle nem is tudom mi lenne velünk a nyári szünetben. Most azért várom a nyarat, hátha sikerül egy jó kis nyaralást összehozni!

Erzsi966 (törölt) 2008.02.06. 11:03:26

Igen Jutka, sok "ingyen" program van.....de mindig ott van a játék-kaja nagy kinálata, ami nagyon drága szokott lenni!
A fagyi is 3 X drágább mint az olcsóbb boltokban.
Ezért is olyan helyen megyek velük, ahol kevesebb a csábítás:-)
A Margitsziget azért jó, mert van ott 1 kis állatkert ami ingyenes, és 1 hatalmas rét.

Monik 2008.02.06. 11:16:46

Jutka, legalább van mami, sokaknak az sincs. Csak sokszor infartus kerülget tőle, hogy a gyerek nyáron a lakásban tesped. Mondjuk még mindig jobb, mintha az útcán csavarogna!

Erzsi966 (törölt) 2008.02.06. 11:33:39

Milyen szerencsés az a gyerek akinek nagyija/nagypapája is van! Sajnos, az én szüleim fiatalon elhunytak:-(
A férjem Apukája szintén, az anyukája sajnos rákos:-(
Na, nem akarok panaszkodni!!! Azért amíg éltek, sokszor náluk nyaraltunk Erdélyben és nagyon jó volt!

Jutka 2008.02.06. 13:45:19

Nem is tudom, kire tudnám rábízni a kicsit, ha nem lenne az anyukám!
A csábításról annyit, hogy már minden strandon vannak a trafikos-butikos részek, amit ki sem lehet kerülni. Persze hogy a gyerekek nyüzsögnek, hogy ez kell, meg az kell... Jól ki van az találva. Mi mindig viszünk üdítőt, csokit, kekszet, de valahogy mindig az lenne a jobb, amit ott árulnak.

Márti 2008.02.06. 18:32:53

Erzsi!
Erdélyben hol nyaraltatok? Régi nagy álmom, hogy egyszer eljutunk Erdélybe! Mesélj róla!

Márti 2008.02.06. 18:34:43

Úgy látszik viszonylag szerencsés vagyok a nyári szünettel: Pedagógusként mindig egybeesnek a gyerekek és az én szüneteim. Így egyszerű volt. Most meg már nagyok!

Monik 2008.02.06. 18:44:05

Ebből a szempontból az óvónőknek is szerencséjük van. Előfordult már, hogy a lányomra a 3. szomszédban lakó óvónénije vigyázott.

Erzsi966 (törölt) 2008.02.06. 18:47:51

Márti, csakis Kolozsvár környékén nyaraltunk.
De gyönyörű a táj és a város is! Főleg a város régi része a főtéren. Sajnálom, hogy ide nem tehetek képeket, de a gyerekek soha sem unatkoztak ott.
A környéken van egy sóbánya is, oda többször is ellátogattunk, a Szamosba fürödtünk, pecáztunk...és ez mind ingyen volt! Az egész család nagyon élvezte a nomád életet:-) Tűzet raktunk, szalonát sütöttünk, volt amikor szereztünk sátrat és kint maradtünk éjszaka is.
Régi szép idők!

Márti 2008.02.06. 18:48:58

Nálunk nyaranta mindig kis csapat gyűlik össze, és ez teljesen természetes is így. Együtt eszünk, megyünk, rőplabdázunk stb.

Monik 2008.02.06. 19:01:18

Erzsi, gyönyörű emlékek lehetnek azok az idők! Hozzánk is gyakran befutnak vendégségbe a testvérek, és barátok.

Márti 2008.02.07. 08:02:56

Erzsi! Csodás dolgokat írtál le, remélem nekünk is sikerül egyszer eljutni oda, és megtapasztalni. Biztosan nagyon hiányzik nektek ez a fajta életforma! Na, hátha most sikerül.

zita74 2008.02.07. 19:12:40

Nálunk az óvodában most szerveznek májusra egy margitszigeti kirándulást Halász Judit koncertre.De sajnos hiába 800 ft a belépő az odajutás 2700ft-fő.Minden gyerek mellé kee egy kisérőszülő ez már igy is elég sok de akkor még gondolkozhatok hogy a másik kettőnek mit mondok őket miért nem viszem,

Monik 2008.02.08. 08:58:21

A vidék hátránya, hogy a viszonylag olcsó programok is nagyon sokra jönnek ki az utazással.

Emese 2008.02.09. 13:45:23

A kisebbik fiam nyári tábora tavaly 27000 Ft volt,1 hétig voltak Csikóváralján,vitték az összes kaját,szakácsnőt és így spóroltak sokat.Ha befizettek volna ebédet akkor még többe került volna.Lili népi táncos így járt már Erdélyben,Isztambulban,Bulgáriában most nyáron pedig irány Lengyelország.Ezekre a helyekre velünk nem jutna el,de a családi költségvetést alaposan megrendíti,mert 25-30 000Ft-ba kerülnek az egy hetes fesztiválok.Erzsi! Erdélybe én nagyon szeretnék eljutni.A mi városunknak Székelykeresztúr a testvérvárosa.Minden gyerek aki elvégzi a 6.osztályt 1 hetet eltölthet ott.A város fizeti a szállást,a reggelit,vacsorát és az utiköltséget mi pedi az ebédet amit itthonról visznek-hideg kaja-csak a kenyeret veszik hozzá.Naponta 7-800 km-eket buszoztak,hogy minden nevezetességet lássanak.Kb.tízezer Ft volt az amit gyerekenként fizettünk ki.

Jutka 2008.02.09. 18:28:14

A 27000 Ft nem is sok. Nálunk talán 35000, ha jól hallottam, mert az én fiam egyszer sem volt:(

Jutka 2008.02.15. 15:35:36

Szerencsére ebben az évben a "kisfiam" megint elmehet Lengyelországba a testvériskolához. Már nagyon várja. Az iskolai táborba megint nem megy, de most remélem már együtt is el tudunk menni eltölteni pár napot!

Emese 2008.02.15. 19:00:36

Jutka!
Ha a te fiad már volt Lengyelországba akkor te tudsz dolgokat a kinti életről,milyen és mennyi pénzt érdemes vinni?Hozzánk képest milyen az élet?Lili is megy és igazából még semmit sem tudok,nem is néztem utána.Köszi.

Ilona 2008.02.15. 19:36:29

Én is sokat nézegettem már éveken át a táborokat....de iszonyatos árak vannak.Persze,lehet hogy csak nekünk tűnik annak.Heti 30ezer forintot nem tudunk kifizetni,és akkor ez még csak egy gyerek.....
Az iskolában pedig csak azokat a gyerekeket vitték a balatoni táborba,akik jó tanulók voltak,és úgymond kevés volt velük a gond.Úgy tűnt,a pedagógusok is pihenni mennek oda...

Márti 2008.02.16. 16:16:37

Sajnos az a 30000 Ft még akkor csak egy gyerek táboroztatása. És akkor joggal kérdezik a többiek, hogy velük mi lesz? Így már viszont magas ez az összeg.

Jutka 2008.02.16. 19:03:14

Emese! A fiam májusban lesz két éve, hogy Lengyelországban volt. Úgy emlékszem 5000 Ft értékben váltottunk zloty-t. Én érdeklődtem olyanoktól akik már voltak, mennyit váltsak. Busszal mentek, az utazás, a szállás és a kaja ingyenes volt, családoknál voltak elszállásolva. Csak útravalót tettünk be, és egy kis ajándékot kellet vinnie, ami olyan igazi magyaros ( pl. tokaji aszú, Balaton szelet, magyar címeres váza).
Az élet őszerinte hasonló mint itt, bár legnagyobb meglepődésemre haladóbbak, menőbbek. Ott is van " nemzeti étel" valamiféle uborkaleves, ami nagyon rossz, őszerinte, de minden más ehető. Programokat szerveztek nekik, volt diákfelvonulás egy stadionban, városnézés. Csupa jó élménnyel jött haza. Végülis benne volt egy kis pénzbe, de nem tartom soknak, mert önerőből nem tudtunk volna elmenni. Ami nagyon fontos, hogy napközben ott voltak a többiek is, de pl. este csak a lengyel családdal tudott kommunikálni és csak angolul. Ő egyébként napközben is a lengyel gyerekekkel volt, azt mondta, a magyarokkal itthon is tud beszélgetni.
Tavaly nálunk volt 3 napig egy lengyel fiúcska, jó élményeink vannak róla.
Bocsi, kicsit hosszú lett, nem akartalak untatni.

Márti 2008.02.19. 07:58:00

Jutka! Ilyen lehetőséget nem szabad kihagyni! Ki tudja mikor lenne rá saját erőből " Kedvünk".

Emese 2008.02.19. 18:00:23

Jutka!Köszönöm a tájékoztatót már ez is valami amit tudok Lengyelországról.Júliusban mennek 5 napra addig még van időnk informálódni.Én is azért engedem el minden évben külföldi fesztiválra,mert velünk lehet,hogy sosem jut el.

Márti 2008.02.20. 15:16:02

Emese! Üdvözlöm Lili nevű barátnőmet, akivel közös az érdeklődési körünk, ugyanis én is hosszú évtizedeken keresztül néptáncos voltam. A páromat is ott ismertem meg. Összetáncoltuk egymást. Mi is ugyanígy jutottunk ki Franciaországba, Görögországba, Törökországba, Walesbe, és még ki tudja hány helyre. Akkor még nem kellett érte fizetni sem, mert voltak támogatóink, szponzoraink. Régen volt sajnos! Még ma is hiányzik!

Emese 2008.02.20. 17:16:08

Lili szombaton megy táncolni és kb.fél éve nem volt nyitva a táncos bőröndje.Tanultak egy új táncot ahhoz persze új a ruha is/a ruhák általában a tánccsoporté/ma du.úgy döntött,hogy ruhapróba.A végén az összkép remek volt Rábaközi népviselet,három alsó szoknya,ing,mellény,fölső szoknya és a hajában halálfejes hajpánt,a lábán mintás térd zokni.azt mondta,hogy ez egy görkorcsolyával tök jó fellépőruha lenne!

Márti 2008.02.21. 07:53:17

Na most, hogy olvastam az élménybeszámolódat Emese igazi nosztalgiahangulatba kerültem. De jó is volt! Nehogy abbahagyja! Támogasd benne , amíg csak lehet!

Jutka 2008.02.21. 11:46:54

Az én nagyobb lányom is jár népitáncra, de sajnos nem tudok róla, hogy lennének külföldi fellépések:(

Márti 2008.02.22. 08:39:00

Jutka! A mieink már több, mint húsz éve voltak, tehát Emesétől tudsz konkrétabb dolgokat megtudni. Én a régi dolgainkról beszéltem.

Jutka 2008.02.22. 15:49:14

Jelenleg az én lányomnak is a népitánc partnere tetszik. Mindig nagyon várja a keddet, mert akkor vannak az órák. Ki tudja, talán Ők is összetáncolják magukat, mit Ti Márti!

Márti 2008.02.22. 17:29:29

Jutka! Mennyi idős ez a szerelmes leányzó? Lehet, hogy ez a lányoknál korábban indul be. De nálunk még csend van ilyen téren.

Emese 2008.02.22. 17:32:22

Jutka!Régen ezek a külföldi fesztiválok úgy voltak,hogy a tánccsoportot meghívták és mentek.Most pedig úgy,hogy a meghívások megérkeznek egy helyre és a közvetítő/persze jó pénzért/felajánlja egy csoportnak ha tetszik viszi hanem akkor megy más.Országon belül járnak fellépésekre,fesztiválokra.Nálunk júliusban lesz a Folklór fesztivál ide rengeteg hazai csoport is szokott jönni a külföldiek mellett.

Jutka 2008.02.22. 20:57:51

Az nem baj ha nem külföldre, de remélem valahová az országon belül elviszik majd őket. Azért annak mégis csak van valami varázsa, hogy nem a szülők előtt, hanem idegen helyen lépnek fel, és kapnak elismerést.
Egyébként 7,5 éves a lányom, de már az oviban is legyeskedtek körülötte a fiúk, mert olyan igazi kis csajszi. A népitáncos partnere egyébként tényleg kis helyes fiúcska! Hiába, van ízlése! Ugyan kitől örökölte!?:)

anikó 2008.02.23. 08:12:52

az én lányom pedig modern táncra jár. ök még most csak a városban lépnek fel .

Márti 2008.02.23. 15:16:32

Nálunk olyan szép most az idő, hogy kimegyünk ezzel a rengeteg gyerekkel röplabdázni. Ránk fér egy kis mozgás! Végre itt a tavasz! Legalábbis ma!

Jutka 2008.02.23. 16:10:19

Az embernek még a kedve is más, ha süt a nap. Szeretem a telet is, de már ránk fér a jó idő, a jó hangulat.

Márti 2008.02.24. 07:46:37

Én sajnos válogatósabb vagyok. Mindig fázom télen, ezért a telet nem szeretem . Bármelyik más évszak jöhet. Lányok , csúfosan elvertek bennünket a fiúk röplabdában. De aztán jött az Activity, abban mi voltunk a nyerők! Úgyhogy erő az ész ellen :1-1. Csak vicc volt! Annyira élvezték, hogy jövő héten újra társaság, de most más barátokkal! Végem lesz!

Monik 2008.02.25. 20:02:44

Márti! Akkor erősítened kell! Én napfény-függő vagyok. Az évszak mindegy, csak ne borús, nyirkos legyen az idő.

Jutka 2008.02.25. 20:14:58

Én a karácsony és szilveszter utáni időszakot nem szeretem, akkor még olyan messze van minden, aztán a nyár vége, az ősz eleje sem túl jó, amikor kezdődik az iskola.

Márti 2008.02.26. 07:45:46

Ne keseredjatek el lányok. Kisütött a nap, 18-20 fok van. Mostmár biztos, hogy jön a tavasz.

Monik 2008.02.26. 09:07:41

Ne örüljünk túl korán, mert hétvégére lehülést mond. Márti, nálatok olyan meleg van? Nálunk kb 8-10 fok. Igaz mi északon vagyunk.

anikó 2008.02.26. 10:44:18

monik szia most az önkormányzattól írok rossz a gépem este majd írok.

Emese 2008.02.26. 11:14:04

Itt az Alföldön remek az idő.Én minden évszakot szeretek,már ha van csak az eső ne essen!Nagyon élvezem a napsütést.Klassz,hogy az erkélyen száradnak a ruhák nem napokig a szobákban.A munkáltatóm most rendelkezett a szabadságom egy részével úgyhogy a hetet itthon töltöm.Gondoltam rendberakom a lakást ablakpucolás és egyebek.Szépen beosztom az időmet és pihenek is.A sdzabit egyébként a tavaszi szünetre terveztem,de arra a 2 napra nem is kell szabadság.

Jutka 2008.02.26. 11:47:19

Úgy látom Emese, nálad is a munkáltató dönti el, mikor akarsz szabira menni. Én januárban kaptam ki a tavalyi szabimat, akkor volt lehetőség elmenni. Remélem nyáron is lesz legalább 2 hetem!

Márti 2008.02.26. 19:01:23

Monik! Trikóban napoztunk , és egy cseppet sem fáztunk, sőt, mondom neked, hogy a napon nyári idő volt! Emese! Maradjon idő a pihenésre is, végül is mégiscsak szabadság!

Monik 2008.02.26. 19:50:52

De jó nektek Márti! Nálunk délben is kellett a kötött pulóver. De legalább a kabát nem.
Emese! Az esőt én sem szeretem, olyankor mindig fáj a fejem, és semmi nem segít rajta.

Jutka 2008.02.27. 07:55:04

Te már rég szép kreol leszel Márti, amikor még mi hófehérek. Bár én még sosem voltam barna, max. leégek!

Jutka 2008.02.27. 14:03:17

Sajnos ma délelőtt nem akadt párom a blogozáshoz, sajnos este 6-ra mennem kell dolgozni reggelig. Sziasztok!

ANIKÓ 2008.02.27. 19:37:51

Ugy látom most meg nekem nincs párom a blogozáshoz. Sajnos rossz a gép nem gyözi a fiam csinálni. már régi kissé a masina.

zita74 2008.02.27. 21:49:19

Ma szép idő volt erre felénk is.Bár reggel amikor beértünk zsekszárdra(25km)akkor azt hittem,hogy leviszi a fejünket a szél.A mák-nál megkérdeztem az utazási kedvezményt mert a kicsi lány már egyéve asztmás és,hogy miért nem kaptam papírt.Azt válaszolták,hogy akkor még nem volt de nost odaadják.Azóta beszéltem anyukákkal és nagyon sokan most hallottak erről először.

Márti 2008.02.28. 01:54:13

Zita! Erre is jó ez a blog, hogy itt értesülünk ilyen dolgokról. Persze én is továbbadtam olyanoknak, aki hasonló cipőben járnak. Nem tudom az ilyen információknak miért nem csinálnak nagyobb hírverést. Még így közszájon trejesztve is egy csomó érintett ember kimarad belőle!

Márti 2008.02.28. 01:56:23

Jutka! Egyébként is elég barna bőrű vagyok, úgyhogy a leégésse nekem nincs problémám, és a napot, a meleget meg nagyon szeretem. Mint a macska!

Monik 2008.02.28. 13:44:12

Én sem égek le, barnulni is csak a karom és az arcom barnul. Meg előjönnek a szeplőim. Hiába kapálok rövidnadrágban a kertben, a lábam mindig hófehér!

zita74 2008.02.28. 19:30:36

Érdekes,hogy amíg nem kentem magam semmivel soha nem volt problémám ha leégtem az is szépen megbarnult.De ez már a múlté.Most már nem tudok olyan egyenletesen barnulni .Nincs is kedvem napozni mert úgysem lehet két percnél tovább mert valakinek mindig kell valami abban a pillanatban amikor leülök.

Monik 2008.02.28. 20:27:47

Régebben nem is égetett ennyire a nap. Én nem szeretek kifeküdni napozni, tevékenykedek a napon is.

anikó 2008.02.29. 06:49:13

ÉN A PINCE NAPOZÁS HIVE VAGYOK. NEM BIROK A NAPON LENNI. AZONNAL MEGFÁJDUL A FEJEM.

Jutka 2008.02.29. 08:22:40

Monik kezet foghatunk, az én szeplőim is előjönnek. Bár most már nem feltünő, de lánykoromban nagyon az volt. Utáltam a napot, mert virítottak az arcomon a barna pöttyöcskék, borzasztóan szégyeltem.

Monik 2008.02.29. 08:33:48

Én is utáltam a szeplőimet, pedig csak kedvező jelzéseket kaptam róluk. Ma már nem zavar.

Emese 2008.02.29. 16:42:33

Régen imádtam a napot,csokibarna voltam minden nyáron és semmi bajom nem volt.Most viszont egy nyáron többször is leégek és a meleget sem bírom Biztos az évek múlása is okozza,de ez a nap sem úgy süt mint régen.Valaki nem tud valami jó szert pattanásos homlokra?

Márti 2008.03.01. 09:20:42

Tele van már ez a napsugár káros sugarakkal, azért nem úgy barnít, mint régen. Nem is javasolják nyáron a napozást 11 és 3 óra között. És ezt mind mi csináltuk. Ózonlyuk, meg környezetszennyezés. Kellet nekünk!

Jutka 2008.03.01. 13:10:21

Emese a fiaidnak pattanásos a homloka? Az enyémnek egyszerűen borzasztóan néz ki néha. Már kipróbáltunk sok mindent, bőrgyógyásznál is voltunk. Vannak időszakok amikor szebb, nyáron a nap szokott rajta javítani. Vettünk már különböző tonikokat, a doki két kenőcsöt írt, egyiket reggel, a másikat este kell használni. Látványos javulást az sem hozott.

Márti 2008.03.01. 17:53:59

Mi a pattanásokat elkerültük, de van helyette a lányom karján rengeteg hústüsök szerű képződmény. Ennek mi sem találtuk mag a gyógymódját, de a nap jót tesz neki. Állítólag családi örökség. De a lányom nem örül neki!

Márti 2008.03.02. 07:36:18

Emese! Próbáltátok már ezeket az arctisztító tonikokat? Ha ez sem segít, miért nem viszed el egy kozmetikushoz? Nem ciki már fiúknak sem!

Jutka 2008.03.02. 11:24:34

Az én fiam elment egyszer a kozmetikushoz, azóta nem tudom rávenni. Pedig egy szakszerű kezelés ráfér az arcukra néha. Nagy kezelést kapott, 2 óra hosszat volt ott, és akkor még össze-vissza is nyomkodták! Ez számára felháborító volt, és persze tiszta időrablás. Ráadásul nagyon drága, teszem hozzá halkan.

Zsolt 2008.03.03. 08:41:02

A létminimummal az a probléma, hogy olyanok állítják fel akiknek a "lét" igazából nem jelent problémát. Itt a tipikus magyar szóhasználattal van a probléma: a létminimum alatt van valaki, akkor hogyan "létezik"(?), ha pedig mégis csak elél valahogy, akkor a létminimum nem lett jól meghatározva.
Tudom, persze a kettő között akár óriási minőségi különbségek vannak.

Mi olyan család vagyunk, akik nem cigiznek, nem isznak és nem kávéznak. Ezt kiszámolva már óriási pénzt takarítunk meg pl. egy cigiző és kávézó családhoz képest éves szinten. Hozzáteszem, hogy ezekről nem mondtunk le, hanem egyszerűen a párommal egyiket sem szeretjük.

ANIKÓ 2008.03.03. 09:10:54

NEKEM SEM CIGIZIK A FÉRJEM ÉN MÁR ÉVEK ÓTA NEM DOHÁNYZOM. NEM VOLT NEHÉZ LESZOKNI 20ÉV AKTIV DOHÁNYZÁSRÓL. EGYSZERÜEN NEM GYUJTOTTAM RÁ,ENNYI AZ EGÉSZ.

anikó 2008.03.03. 09:43:35

DE SZERINTEM A LEGNAGYOBB VÉTEK A CSALÁDOK ELLEN,AHOL AZ APA ISZIK, AZ ANYÁRÓL NEM IS BESZÉLVE! AZ EGY TRAGÉDIA LEHET.

ANIKÓ 2008.03.03. 10:48:41

AZ ÉN LÁNYOM IS NAGYON PATTANÁSOS VOLT DE ELVITTEM EGY BÖRGYÓGYÁSZHOZ AKI OLYAN JÓ ARCTISZTITÓ ÉS ARCÁPOLÓ SZEREKET IRT KI,HOGY 1HÓNAP MÚLVA RÁ SE LEHETETT ISMERNI AZ ARCBÖRÉRE BETTINÁNAK.

Jutka 2008.03.03. 13:25:12

Igen, elég furcs szó az, hogy létminimum. De végül is szerintem nem túl rossz szóhasználat. A létminimum nekem annyit mond, hogy az a minimális bevétel egy családnak, amiből kifizeti a számlákat, amiből megveszi a napi élelmiszereket, megoldja az alapvető ruházkodást. Nincs benne semmi luxus, pl. nyaralás, éttermi étkezés. Létminimum alatt pedig az él szerintem, aki nem tudja befizetni a közüzemi számláit, nem az új autójára felvett hitel törlesztőrészleteit, hanem a villany-, gáz-, a fűtés számlát, és nem tudja megvenni az alapvető élelmiszereket, kenyér, hús, tej. Sajnos Magyarországon elég sok ilyen ember van.

ANIKÓ 2008.03.03. 14:05:03

ALÉTMINIMUM ALATT ÉLÉS AZ PONTOSAN AZT JELENTI AHOGY MA HASZNÁLJUK NEM KELL ITT A NYELV ÚJJITÁS! AKINEK MEGVAN MIDENE CSAK TÖBBET AKAR AZ NEM LÉTMINIMUM!

Jutka 2008.03.03. 14:27:17

Ezt most nem értettem, amit írtál. Akinek megvan mindene, az nem él a létminimum alatt. Az, hogy valaki kifizeti a számláját és tud mit enni, az nem luxus, henem minnapi létszükséglet. A megvan mindene azt jelenti, új autó a garázsba, külföldi vagy esetleg belföldi nyaralás évente, mosogatógép a konyhában, stb... Hát ehhez még sokat kell dolgozni. De van internetünk, automata mosógépünk, színestévénk.
Mi nem élünk a létminimum alatt, ezt én sosem állítottam, de ezért sokat teszünk.

aniko 2008.03.03. 14:38:18

ezzel nincs is semmi baj,csak te fars információkat tettél ide fel a falra! mi öszintén irunk magunkról a gondjainkról örömeinkröl de most melyik az igazi jutka? melyik kép az igaz rólad?

Jutka 2008.03.03. 14:45:15

Nem tettem fel egyetlen fals infót sem.

anikó 2008.03.03. 16:30:27

szerintem az írásainkból kiderül sok minden persze csak akkor ha az irásainknak vannak valóság tartalmuk. remélem nem lesz több ilyen kényelmetlen blog társunk és megint gondtalanul blogozunk lányok.

zita74 2008.03.03. 18:58:59

Anikó egyszerűen nem értem mire jó ez az egész???

Erzsi966 (törölt) 2008.03.03. 21:55:07

Anikó, a nagybetűt nem javasolom a szövegben.
Bocsika, de számomra olyan fenyegetős!

Erzsi966 (törölt) 2008.03.03. 21:56:00

Hol láthatom Jutka képeit?

anikó 2008.03.04. 06:06:49

SZIA ERZSI NEM HISZEM HOGY A BETÜNAGYSÁGÁNAK VALAMI KÖZE LÉNNE A FENYEGETETTSÉG ÉRZÉSHEZ.TALÁN VALAMIEN FÓBIÁT VÁLT KI NÁLAD,MERT AKKOR ÍRHATOK CSAK IS A TE KEDVEDÉRT KIS BETÜVEL IS.

zita74 2008.03.04. 07:20:22

Anikó miért szólsz be mindenkinek aki hozzád szól?Engem is zavarnak a nagybetűid.

ANIKÓ 2008.03.04. 08:32:03

REMÉLEM CSAK A NAGY BETÜIM ZAVARNAK ZITA! DE SAJNA NEKEM IGY ESIK JÓL ÍRNI. NOS A BECSÜLETESSÉGET ÉS AZ IGAZMONDÁST VEGYÜK LE A NAPIRENDRÖL! AKINEK NEM INGE NE VEGYE MAGÁRA ! SZÓVAL ZITA,MI IS VAN AZOKKAL AZ EMBEREKKEL AKIK INKÁBB KOCSIT VESZNEK A TE KÖTVÉNYEID HELYETT? MINDJÁRT VISSZA OLVASOM MI IS A TE HOZZÁÁLLÁSOD AZ EMBEREKHEZ?

ANIKÓ 2008.03.04. 08:36:34

ZITA MIÉRT NEM SZÓLÁL A BARÁTNÖDNEK,HOGY A ZSYROSKENYÉRNÉL AZÉRT VAN NÉHA OLCSÓBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB ÉTEL IS!

ANIKÓ 2008.03.04. 08:39:11

PL.HA AZSIR HELYET MARGALINT VESZ ÉS PARIZELT MINDJÁRT JOBBAN JÁR. SZEZONBA FÖZZÖN LECSÓT GYÜMILEVEST. NE MOND MÁR ZITA HOGY,AKI SZEGÉNY AZ HÜLYE IS!

zita74 2008.03.04. 08:45:41

Megint kiforgatod a szavaimat.Autóról nem volt szó és kötvényekről sem .klímáról volt szó és arról ,hogy UTÁLOM ha hülyének néznek.Bármilyen üzlet alapja az őszinteség ha ez nincs akkor az olyan emberen nem lehet segíteni csak utánna ne nekem jöjjön panaszkodni.Most nem a jutkát zikálod hanem engem mert kiálltam mellette.Hálásak lennénk ha befejeznéd végre a piszkálódásaidat.Azt hogy milyen munkával és hogyan próbálkozom azt itt nem mondhatom el és elegem van a találgatásokból én már megírtam,hogy erről többet nem írhatok mert nem ide tartozik.Egyébként két hetet tudtam dolgozni vele mert utánna a gyerekek betegek lettek és ők fontosabbak,nem tudom,hogy mikor tudom újra felvenni a munkát de az már csk úgy fog menni ha előtte oktatásra megyek és ez azért van,hogy megfelelően tudjam tájékoztatni az érdeklődőket és ne legyen mellébeszélés.

ANIKÓ 2008.03.04. 08:56:42

NOS ZITA OLVASD VISSZA AMIT ÍRTÁL! AZ EMBEREK AZT MONDJÁK NEKED HOGY NINCS PÉNZÜK KÖZBE TE MEG LÁTOD,HOGY ÚJ KOCSIT VESZNEK MEG KLIMÁT! EZT NEM TE YRTAD? TALÁN AZ ÉN NEVEM VAN A BLOG ELÖTT?

zita74 2008.03.04. 09:23:09

Klímára emlékszem autóra nem,de nem is érdekel erről nem óhajtok veled vitába szállni ha van időd olvasgasd csak nyugodtan a régi bejegyzéseket.Lehet,hogy autóról is szóvolt,de akkor biztosan nem egy példát említettem hanem kettőt.Bocs nem akartam senkit félretájékoztatni és jó lenne végre visszatérni a régi kerékvágásba MINDENHOL.

ANIKO 2008.03.04. 10:40:54

DE AKINEK KICSI GYERMEKE VAN AGYON JÓ A WWW.GOBBOVILÁG.HU FELNÖTTEKNEK EGY HOTELÉPITÖ VIRTUÁLIS JÁTÉK A HOTEL MENTHOL.HU WEB OLDALAKAT AJÁNLANÁM.

Erzsi966 (törölt) 2008.03.04. 12:30:19

Sziasztok!
Anikó, nem fóbiát vált ki nálam a nagy betűid..
Létezik egy szabályzat a fórumoknál ami azt mondja, hogy nem szabad csak nagy betükkel írni.
Pont azért, mert fellkíáltást vagy fenyegetést jelent!
Ennyi!

zita74 2008.03.04. 13:18:50

Ez érdekes Erzsi amit írtál én nem tudtam erről a szabályról de bennem is ilyen érzést váltott ki és talán ezért reagáltam kicsit hevesebben.

anikó152 2008.03.04. 14:35:51

SZERINTEM IGY JOBBAN ELTUDJA OLVASNI AKI ROSSZABUL LÁT. DE ÉN ÉVEKÓTA RÓRUMOZOK DE SENKITÖL NEM HALLOTTAM ERRÖL A SZABÁLYRÓL.MAJD ESTE A GYALOG GALOPPON UTÁNA KÉRDEZEK!

Zsolt 2008.03.04. 16:19:47

Kedves Anikó!

Számomra akár kis-, akár nagybetűvel írsz, a tartalmat figyelem, egyáltalán nem zavar egyik sem. Azt tényleg tudnod kell, hogy a fórumokban, chat-ben a nagybetűvel való írás gyakorlatilag KIABÁLÁST jelent, esetleg sok esetben még felkiáltást (pl.: IGEN.. NYERTEM).
De, mint mondtam, engem egyik módon való írás sem zavar. (Ha esetleg az olvasás terén jelent problémát, hogy túl kicsik a betűk, akkor a böngésződbe könnyen be lehet állítani nagyobb alapértelmezett betűméretet.)

Márti 2008.03.04. 20:45:24

Szia Zsolt! Milyen gépeken dolgozol? Az én párom egy nagy állateledeleket gyártó cég gépeit szereli, és mivel a cég külföldi illetőségű, így nagyon sokat termelnek, ritkán van leállás, és ha igen, akkor ez is csak hétvégén, ezért a sok hétvégi műszak. De nincs más lehetőség, lényeg, hogy munkája van. Én tanítok egy általános iskolában, de erről már írtam.

Márti 2008.03.05. 13:51:50

Bocsi, Zsolt. Most olvastam, hogy flreértettem valamit. Biztosan nem is értetted, hogy miért köszöntöttelek a párom kollégájaként, azt hittem te is ilyen területen dolgozol.

Jutka 2008.03.05. 14:43:06

Engem is becsaptál Márti, azt hittem szó szerint, hogy Zsolt a férjed kollegája!:)

Monik 2008.03.05. 14:48:31

Zsolt! Milyen idős a csemetéd? Ha már írtad, csak én nem találom, akkor bocsi.

Márti 2008.03.08. 07:35:33

Bocsi , de félreértés volt. Nem hírlapi kacsa. Bár lehet, hogy azok is így terjednek!

anikó152 2008.03.08. 12:25:04

a blog szó saját netes naplódba bejegyzés készitése. ha akarsz arab betüvel is irhatsz erzsi. ja és az is szabály amit itt mindenki figyelmen kivül hagy ideig óráig :a topikba megadott témához kell hozzá szolni! vagy csak bizonyos neked tetszöleges szabályok vonatkoznak rám?

aniko 2008.03.08. 17:00:23

mindenki alszuk? vagy felétek süt a nap? kinn vagytok a szabadban?

aniko 2008.03.08. 17:00:28

mindenki alszuk? vagy felétek süt a nap? kinn vagytok a szabadban?

Monik 2008.03.08. 18:33:30

Nálunk kitartóan esik az eső, nagyon letargiás vagyok tőle. Ráadásul holnapra is főznöm kellett, nem csak mára.

Márti 2008.03.09. 09:39:10

Igen, nálunk is tegnap egész nap esett az eső. Azért is volt annyira értékes a fiam nőnapi ajándéka. Saját kezűleg szedett egy csokor ibolyát. A párom pedig a párnámra rakta a nőnapi virágomat. Nagyon jól estek!

Jutka 2008.03.10. 16:45:07

Úgy látom nem nagy a forgalom, nehéz a "dolgozó nők" sorsa.:)) De azért egy újabb spórolási trükköt írok! Hétvégén végre volt időm megcsinálni az adóbevallásokat! Megspóroltam mint minden évben a könyvelőnek fizetendő díjat!

Jutka 2008.03.10. 17:09:42

Erzsikém, drágám! Most, hogy végighúztam a görgetőt, megláttam a sok linket, amit felraktál, ezt eddig észre sem vettem. Érdekes dolgok vannak a szabályzatban, már jópárat megsértettünk! Így utólag is elnézést érte!
De azért egyszer, és tényleg egyetlen egyszer szeretnék majd én is kiabálni, méghozzá azt: IGEN, SIKERÜLT! és azt: TALÁLKOZUNK A BALCSIN!:)))

anikó152 2008.03.10. 17:23:16

örömmel látom ,hogy itt vagytok újra. mi történt veletek a hétvégén?

Emese 2008.03.10. 18:02:05

Az én hétvégémben pihi is volt és rohanás is.Szombaton utolértem magam itthon,takarítottam,mostam,főztem.Este a kollaganőimmel egypáran elmentünk egy kicsit nőnapozni.Vasárnap tartottuk a férjem névnapját,erre főztem,du.vasaltam és este 6-ra beestem dolgozni.A héten még 4 éjszaka vár rám.

anikó152 2008.03.10. 18:05:45

Emese isten éltesse utólag is a férjedet!

Emese 2008.03.10. 18:08:23

Köszöni!

Jutka 2008.03.10. 20:46:03

Emese! Mi egy műszakra járunk, én is éjszakás vagyok.

anikó152 2008.03.11. 06:56:51

MIVEL NEKEM IS CSAK 3HÓNAP BEJELENTETT MUNKAVISZONYOM VOLT BEMENTEM EZ APEH-HEZ ÉS OTT KITÖLTÖTTEM AZT A 3 SORT NEM VOLT ÖRDÖNGÖSSÉG.A FÉRJEMÉT A MUNKÁLTATÖJA TÖLTI KI.

Monik 2008.03.11. 09:01:20

Nálunk én csinálom az adóbevallást. Az Apeh honlapjáról letöltöttem hozzá a programot. Kijelzi, ha valamit rosszul írok be.

aniko 2008.03.11. 10:16:24

monik melyik az az oldal az apehnek ird már ke nekem. köszi!

Monik 2008.03.11. 11:13:29

Anikó! www.apeh.hu. Letöltéseknél válaszd a Nyomtatványkitöltő programok-at és ezen belül a Keretprogramoknál van. Itt mindhármat töltsd le! (abevjava install, Abev, Abevsugo)

ANIKO 2008.03.11. 11:31:37

KÖSZI MONIK ELMENTEM A PROGRAMOT.

Jutka 2008.03.11. 15:11:23

Monik! Én is azt a programot használom, nagyon egyszerű, és az a javítási funkció kizárja a tévedés lehetőségét! Elszoktam vállalni 1-2 kolléganőm adóbevallását is, így nekik is "spórolok" egy kis pénzt!:)

anikó152 2008.03.11. 16:09:46

KÖSZI MONIK NAGYON JÓ A PROGRAM.

Márti 2008.03.12. 13:43:50

Roppant ügyesek vagytok lányok ezekkel a programokkal. Nálunk a munkáltató intézi az adóbevallást, ha nincs más jövedelmem, márpedig nincs, honnan is lenne? Így ez alól mentesültem. A páromét is a munkáltató intézi.

Jutka 2008.03.12. 14:15:17

Nálunk csak akkor csinálja meg a munkáltató, ha csak simán a jövedelmed van és kész. De mi pl. megosztjuk a családi kedvezményt a férjemmel. Év közben Ő veszi igénybe, én pedig ilyekor leírom ami marad. Ebből is látszik, hogy nem túl sok a bruttónk, mert az a havi 12000 Ft adókedvezmény elég mind a kettőnknek!:(

anikó152 2008.03.12. 14:19:38

ÉN nem tudok bevallani ,mert nincs mit.De 3 nagycsaládos ismerösömnek már segitettem vele.jó ez a program.

Márti 2008.03.12. 14:26:34

Hát én is szívesen cserélnék pénztárcát, és adóbevallást néhány emberrel!

anikó152 2008.03.12. 14:28:01

Én meg dávid ibolyával szeretnék bankkártyát cserélni.

Márti 2008.03.12. 14:33:46

HIHI!!! Ilyesmire gondoltam én is!

anikó152 2008.03.12. 14:37:34

Annyi mindent vennék nektek belöle ibizán ,hogy az csak na.

Márti 2008.03.13. 04:12:22

A viccet félretéve nagyon nehéz kijönni a fizetésből egyik hónapról a másikra, és nagyon meg kell gondolni, hogy mire költünk. Mi leginkább megesszük.

Jutka 2008.03.13. 15:47:28

Mi legelőször a fizetésből befizettjük a számláinkat. Ami esetleg később jön, arra félre tesszük a pénzt. A többi leginkább nálunk is a kajára megy el. A számlákra mindig figyelünk, ne legyen tartozásunk, mert ha felhalmozódna, nem biztos, hogy be tudnánk fizetni. Nem szoktunk részletre vásárolni( 9 év alatt egyszer tettük, automata mosógépet vettünk), inkább gyüjtögetünk és később vesszük meg kp.-ért, így megspóroljuk a kamatokat.

Márti 2008.03.14. 12:59:21

Mi sokszor vásároltunk kölcsönre, de a Budapest Banknak, és a Beneficial banknak szoktak olyan árúvásárlási kölcsönei lenni, ami teljesen kamatmentes. Úgy, ahogy mondom. Amit felvettem, azt fizetem ki 10-12 hónap alatt. Semmi kamat nem volt rajta. Így megérte, és hamarabb jutottunk az áruhoz, amire szükségünk volt.

anikó152 2008.03.14. 13:12:11

ÉN IS A HITEL MELLET VAGYOK DE ARRA MINDIG VIGYÁZUNK HOGY A TÖRLESZTÖ RÉSZLET NE HALADJA MEG A KERESETÜNK 25%.ÁT. HA LETELIK JÖHET A KÖVETKEZÖ. MI MINDIG IGÉNYBE VESZÜK A HITEL ADTA LEHETÖSÉGEKET. A KAMAT SEM TÖBB MINT AZ INFLÁCIÓ EZÉRT NEM A SPÓROLÓS MÓDSZERT VÁLASZTJUK.HISZ AZ ÁRAK EGYRE FELJEBB MENNEK.

Rózsa 2008.03.14. 13:31:42

Sokáig mi is az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér" felfogás szerint nem vágtunk bele hitelbe, de a mi takarónk rövid :) Ebből félretenni évek óta nem tudunk. Sajnos, ez azt is jelenti, h nagyon törlesztőrészletre sem futja... Most mégis van egy áruhitelünk, eddig egy részletet fizettünk be, úgyhogy van még sok:(
Most a "bátraké a szerencse" - ez a jeligénk :)

anikó152 2008.03.14. 13:35:32

IGAZAD VAN RÓZSA! MELLESLEG RÉG OLVASTAM ZSOLTUNKAT ZITÁT EMESÉT.VAJON MI VAN VELÜK?

Rózsa 2008.03.14. 13:41:27

Kiabáljunk nekik: ZSOLT, ZITA, EMESE - JELENTKEZZETEK!!!!!

Márti 2008.03.14. 13:50:36

Vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen a hitel felvétele. Nálunk ilyen volt a lerobbant hűtő helyett az új megvásárlása. Pénz nincs, hűtő kellett!

zita74 2008.03.14. 14:05:17

Bocs de nagyon összejöttek a dolgok körülöttem.Készülünk a nagycsaládos húsvéti készülődésre és ez elég sok munkával jár.Ma majdnem elfelejtettem elmenni a koszorúért amit a koszorúzásra visz az egyesület.Ráadásul anyukámban is tartani kell a lelket mert nehezen éli meg,hogy a 23 éves kisfia albérletbe költözik.hétfőn az egyesülettől egy pályázati lehetőségeről tájékoztatón voltam de igazán nem sok mindent tudtam meg csak azt,hogy mennyire nincs pénz.

anikó152 2008.03.14. 15:35:41

NOS AZ ÖNÁLLÓSÁG JÓT TESZ A FIATALSÁGNAK SZERINTEM.DE MI OKA VOLT ELKÖLTÖZNI,HA EDDIG OTT LAKOTT? ALBÉRLETBE NAGYON NEHÉZ SAJÁT LAKÁSRA GYÜJTENI.

anikó152 2008.03.14. 15:40:53

SZIA RÓZZSA! UGY LÁTOM JÓ HANGOSAN KIABÁLTÁL MERT ZITA MEGJELENT.

Jutka 2008.03.14. 16:13:49

Persze Márti, ez a hűtő eset azért nálunk is így zajlana. Az létszükséglet.

Márti 2008.03.14. 16:26:59

Szia Zita! Mi is megyünk holnap koszorúzni, és nálunk vasárnap lesz a nagycsaládos kézműves foglalkozás. Mi is készülődünk , ilyenkor uzsonna is van, szendvics, meg anyukák által sütött süti. Húsvéti ajándék pedig egy-egy nyúl. De ez csokinyúl.

Emese 2008.03.14. 19:59:08

Én is meghallottam a kiabálást itt vagyok.Dolgoztam éjszakákat,tanfolyamzárón voltam,tegnap pedig a nagycsaládosoknál megfestettük a tojásokat.Számomra is hihetetlen volt,de gyönyörű kalocsai mintás tojásokat festettünk.A profi segítőnk azt mondta,hogy nem lehet elrontani,mert mindegyikből ki lehet hozni vmilyen mintát.Szépek lettek és nagyon jól éreztük magunkat csak sokan nem jöttek el.Ha nincs program akkor reklamálnak,ha van akkor meg éppen nem érnek rá.

Márti 2008.03.16. 06:52:27

Szia Emese! Nálunk ma lesz a nagycaládos kézműves műhely! Én is fogok foglalkozást vezetni. Nálunk ilyenkor több foglalkozás közül lehet választani. Most is kb. 40 gyerekre számírtunk. Sajnálom, hogy kevesebben voltatok, mint akartátok. Persze, ha már az ember dolgozik, akkor értékeljék is.

Rózsa 2008.03.16. 20:56:03

Ez az idézet azt hiszem, pont ehhez a "pénzügyi" témához vág:
„Az életben a lényeges dolgok ingyen kaphatók: a gondos anya, a nap és a barátság.
Hely az asztalnál és egy szívélyes ölelés. A tavasz fénye. Egy gyermek nevetése.
Egy madár éneke. A patak csobogása. A fák árnya. A tenger hullámai.
A nap és az éj. A nyugalom és a csend. A hetedik nap. Az élet és a halál.
Embernek lenni a földön.”
(Phil Bosmans)

Márti 2008.03.17. 07:41:36

Rózsa! Ez gyönyörű volt. Ehhez nincs mit hozzáfűzni! Köszönjük!

Jutka 2008.03.18. 08:13:11

Igen, ez az idézet nagyon szép volt, ezeknek a dolgoknak nincs pénzben kifejezhető értéke.

anikó152 2008.03.18. 08:34:47

RÓZSA TE MILYEN SZÉPEKET TUDSZ.

Rózsa 2008.03.18. 08:57:37

Sajnos, nem én mondtam a fentieket, hanem Phil Bosmans (akiről nem tudok semmit:) , de olyan igaz, hogy gondoltam megosztom veletek ...

Monik 2008.03.18. 09:26:45

Én is találtam egy szépet:
"Szeresd egészségedet, mert ez a jelen.
Védd a kisgyermekedet, mert ő a jövő.
Őrizd szüleid egészségét!-mert
A múlton épül föl a jelen és a jövő."
/Bárczi Gusztáv/

Márti 2008.03.18. 20:10:22

Tudjátok, én sokszor a gyerekek szájából hallok sokszor olyan bölcs dolgokat, ami a korukat is meghazudtolja. Olyan tisztán és őszintén tudnak fogalmazni!

Rózsa 2008.03.18. 20:20:48

És gondolom, kertelés nélkül ki is mondják a gondolataikat...

anikó152 2008.03.19. 09:39:17

IGEN A GYEREKEK BÖLCSEK OKOSAK ÉS MINDEN ÚJRA ÉS SZÉPRE FOGÉKONYAK!

Márti 2008.03.21. 17:19:44

Igen, nagyon őszinték tudnak lenni, de így is jól hangzik, hogy "Tök jó fej , a legjobb fej a mi tanítónénink! " Ezekre azért nagyon büszke vagyok, még ha kicsit szleng is.

Rózsa 2008.03.21. 19:33:15

Gyűjteni kellett volna a klassz mondásokat:) Akárcsak nekünk, szülőknek is... Amíg kicsik, olyan édeseket mondanak, kár, hogy nem írtuk fel mindegyiket. Így csak a legemlékezetesebbek "maradtak meg"... Ebből is több tucat van:)

anikó152 2008.03.22. 07:02:04

JÓ REGGELT SZÉP HÉTVÉGÉT MKINEK. MI ESÖS BORONGÖS NAPRA ÉBREDTÜNK.

zita74 2008.03.22. 13:57:45

Nálunk is borzalmas idő van.Pedig a nyuszira kért lovaglásra is bejelentkeztünk de ha ilyen idő marad el kell halasztani és akkir a csajok nagyon szomorúak lesznek.Aranyosak voltak azt mondták,hogy nem kérnek semmit csak menjünk el lovagolni,erre az időjárás áthúzza a számításainkat.

Márti 2008.03.23. 07:48:22

Zita! Kétszer is el kellett olvasnom, mire megértettem, mert azt hittem, hogy a nyuszira akartatok lovagolni. De fel a fejjel, ha az ígéret megvan. akkor a gyerekek is megértik, és nem lesznek szomorúak, mert úgyis berartjátok!

anikó152 2008.03.23. 07:54:21

még annyit mondanék : mindenkinek sok-sok locsolót!hihihi

Jutka 2008.03.23. 12:02:58

Márti! Én pont úgy jártam mint Te! De szerintem én vizuálisan egy kicsit továbbmentem, mert már azt is láttam, ahogy Zita kislányai ülnek a nyuszi hátán:)

Rózsa 2008.03.23. 15:56:49

Ez érdekes:) És a kislányok olyan picikék, vagy a nyuszi egy óriásnyúl? :)
(Én egyébként nem értettem félre. A nyuszira kért lovaglást Húsvétra kért lovaglásként kell érteni...)

anikó152 2008.03.23. 17:46:08

sziasztok meg jöttünk. nagyon kellemesen elfáradtunk. isteni volt a fürdö,nagyon szép tiszaujváros. majd az ünnep után teszek fel képeket.

zita74 2008.03.24. 12:44:25

Bocs ha kicsit félreérthető volt csak nagyon siettem.köszi Rózsa a javítást és mégegyszer bocs.

Jutka 2008.03.24. 17:46:48

Zita! Sikerült nyuszira a lovaglás?:)

anikó152 2008.03.25. 07:10:39

sziasztok! szép jó reggelt mki.nek! ugy látom még mindig nem tért vissza itt a megszokott irói kedv. hogy telt a husvét lányok?

Márti 2008.03.25. 11:56:51

Kicsit fázósan, de inkább te mesélj! Milyen volt a fürcsizés? Szolgáltatások, medensék? Belépők?

anikó152 2008.03.25. 12:10:25

nos a belépö minimális családilag kijött 5före 1500tf-bol. a fürdöröl teszek fel képeket ha a fim beszkeneli. néhány nap mulva ha ráér. nagyon szép a termálrész. finom olcsó a kaja. nem kell vinni semit csak a pénztárcát és fürdö rucit. nagyon család barát árak vannak.

Emese 2008.03.26. 08:04:56

1500 a családnak Anikó?Nálunk az usziba a két gyereknek majdnem ennyi.Ha jól emlékszem Kiskunmajsán is 1000 a gyerek,1500 a felnőtt az élménybe.

Monik 2008.03.26. 09:02:12

Tényleg ennyire olcsó a belépő? Egerszalókon voltak ismerőseim, és elhülve hallgattam, hogy 4 főnek 10.000 ft volt a belépő. Közel van hozzánk, de egyhamar nem nézzük meg!

anikó152 2008.03.26. 09:11:29

igen és kb 3000ft-ból kijön egy 5-tagú család ebédje kávévál üditövel. egy lángos 100ft

anikó152 2008.03.26. 09:48:55

MONIK ÉS MI VOLT A BELÉPÖ ÁRÁBA? VALAMI KÜLÖN SZOLGÁLTATÁS IS VAGY CSAK A BELÉPÖ?

K.Anna 2008.03.26. 09:55:25

Sziasztok!
Régóta olvasgatom ezt a blogot! Sok tapasztalatot lehet itt szerezni. Sok jó arc van az oldalon. Én nem pályázok, mert annyira nem vagyok rászorulva, de sok jó ötletet olvastam már itt gyerekneveléssel és a családi életvezetéssel kapcsolatosan. Most viszont muszály betennem egy linket! Én Tiszaújvárosban élek, ennyi.

www.termal.tujvaros.hu/images/stories/info/arak2008/2008_arak.htm

Nos Anikó, még ha 3 órás belépőt vettetek is neked, a férjednek, a 18éves fiadnak(diák), lányodnak (diák), másik fiadnak(diák), Ez így 3700ft.(és ez csak 3 órás belépő)!!! Az egész napos úgyanebben a lebontásban 6600ft.
Ezt csak azért írtam be, mert nem akarom, hogy a többiek esetleg csalódjanak, ha ellátogatnak kis városunkba! Nem szeretném, ha csalódnának a lakóhelyemen! Amúgy tényleg szép a strand! Én helyi lakosként olcsóbban jutok be, de a kaját és az űcsiket otthonról viszük hűtőtáskában.

anikó152 2008.03.26. 10:12:52

ANNA MI KB 4 ÓRÁT TÖLTÖTTÜNK A FÜRCSIBE MIVEL BARÁTI MEGHIVÁSSAL BOGRÁCSOZTUNK IS. DE LEGKÖZELLEBB KIMERITEM AZ EGÉSZ NAPOS OTTARTÓZKODÁST. TE MELYIK RÉSZÉN LAKSZ A VÁROSNAK. MESSZE LAKSZ A SÉTÁNYTÓL?

Monik 2008.03.26. 10:13:37

Ez egy egész napos családi belépő ára volt a fedett fürdőbe.

anikó152 2008.03.26. 10:20:06

SZÓVAL ODA SEM KELL MENNI MONIK. HA AZT VESSZÜK ALAPUL,HOGY ANYUKÁM TAVAJ 10 NAPOT VOLT HRVÁTORSZÁGBAN 70000FT /KÖLTÖPÉNZÉRT. NAGYON MEGGONDOLANDÓ 3 VAGY TÖBB GYEREKKEL KIMOZDULNI.

Monik 2008.03.26. 10:20:30

Anna! Megnéztem a Tiszaújvárosi fürdő honlapját!
Tényleg nagyon szép! A belépő árak Téged igazolnak.

anikó152 2008.03.26. 10:22:24

MOST AZ ÜNNEPEN ITT VOLT A VIDÁMPARK ÉS A CÉLLÖVÖLDE. EGY FELÜLÉS KB3PERC 500FTBA KERÜLT . MI AZ A HÁROM PERC? ÉS HÁROM GYEREKKEL ÜDITÖT HAMBURGERT VENNI. EGY VAGYON LENNE NÉHÁNY ORÁS SZÓRAKOZÁS.

anikó152 2008.03.26. 10:26:14

ANNA TE VOLTÁL AZ ÉJSZAKAI FÜRDÖZÉSEN A SOMÁVAL? AZT MONDJÁK ICUSÉK,SZENZÁCIÓS VOLT A MAMA GÉSA? MILYEN NYÁRI RENDEZVÉNYEITEK LESZNEK? FENN VAGY IWIWEN?NEKEM NAGYON SOK TISZAUJVÁROSI BARÁTOM VAN FENN. HOGY KERESSELEK. EGY KEDVES ISMERÖSSEL TÖBB LESZ A KEDVENC VÁROSOMBA. HA NEM VAGY FENN SZIVESEN KÜLDÜK IWIW MEGHIVÓT.MÁJUS ELSEJÉN MEGINT MEGYÜNK ÉS TALÁLKOZHATNÁNK SZEMÉLYESEN. NAGYON VIDÁM KEDVES CSALÁDOM VAN,

anikó152 2008.03.26. 10:43:44

anna itt vagy még? rajta vagy a batáti körön!

Rózsa 2008.03.26. 10:49:50

Anna szerintem többet nem jelentkezik. Csak olvas minket. Én is megnéztem a linket, és szerintem megnézik majd a többiek is. És kíváncsiak lesznek rá, h mennyibe is kerül egy 5 tagú családnak a belépő...

anikó152 2008.03.26. 11:04:08

NEM LÁTTÁTOK MONIKÁT? KI TUDJA A CIMÉT. TI MÁR KÜLDTETEK NEKI CSOMAGOT.MÉR AZOKRA GONDOLOK AKIK ITT AJÁLOTTÁK. IRJÁTOK MÁR LE A CIMÉT.HOVA KÜLDJEM A CSOMAGOT.

K.Anna 2008.03.26. 11:13:35

Nos, Anikó én a Lévay József úton lakom, arrébb a Margit sétánytól! :-) Köszönöm a kedves invitálást, de én elvből nem vagyok aktív közösségi portálokon, nagyon elfoglalt vagyok. Egy amerikai cég leányvállalatának vagyok a magyarországi kordinációs igazgatója. Hmm... Én a karriert választottam és szerintem mivel nem egy körben mozgunk, nem is szeretnék veled barátságot kötni, főleg a hozzászólásaid alapján! Sorry! Azért köszönöm, hogy felkínáltad ennek a lehetőségét, ez kedves volt tőled!
Egyébként Rózsa valóban csak azért szóltam hozzá, nehogy meglepetés érjen bárkit, ha ellátogat a fűrdőkomplexumunkba. De ha megtehetitek, mindenféleképpen gyertek el egyszer, biztosan kellemes emlékekkel fogtok távozni! Most mennem kell, mert 13 órától üzleti ebédem van és mégegyszer átkell néznem a szerződés tervezeteket.
Azért továbbra is olvaslak majd benneteket! Minden jót és sok sikert mindenkinek.
Sziasztok!

anikó152 2008.03.26. 11:19:45

NEM BARÁTKOZNI AKARTAM VELED SORRY NINCS TAGFELVÉTEL NÁLAM.VANNAK TÖBB ÉVTIZEDES BARÁTI KAPCSOLATAIM.CSAK MEGNÉZNI A VÁROSODAT EGY HELYBELI SZEMÉVEL.DE JOBB ELBÓJNI AZ ARCTALANSÁGBA ODA MONDOGATNI ISMERETLENÜL UGYE? AMUGY EZEKEN A PORTÁLOKON TÖLED MENÖBB EMBEREK IS JELEN VANNAK. DE AKKOR TE HOGY KERÜLTÉL ERRE A SZÜRKE KIS OLDALRA KÉT ÜZLETI EBÉDED KÖZT? KILÓG A LÓLÁB .

anikó152 2008.03.26. 11:25:49

AHOZ KÉPEST.HOGY MILYEN MAGAS BEOSZTÁSBAN DOLGOZOL MIÉRT NEM IRSZ HELYESEN???????? LEGALÁBB A BEOSZTÁSODAT. KOORDINÁCIÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ KEDVES ANNA KOORDINÁCIÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!!!!! TUL KISTILÜ A LEVELED EGY MÜVELT EMBER HOZZÁSZOLÁSA KÉNT. EMLÉKEZTET A STILUSOD VALAKIÉRE KISÉRTETIESEN!!!!!!!!!!!!!

anikó152 2008.03.26. 11:30:04

NOS ÉN IS ELPÁLYÁZOK FÖZNI.DE DÉLUTÁN UJRA ITT LESZEK VELETEK. ANNA HA NÉHA LEREESZKEDSZ KÖZZÉNK MEGTISZTELSZ IMPOZÁNS SZEMÉLYISÉGEDDEL.RITKA A KI ILYEN MAGAS BEOSZTÁSBAN ILYEN OLDALAKAT OLVAS.CSAK GRATULÁLNI TUDOK NEKED. GYERE MÁSKOR IS.

Monik 2008.03.26. 11:53:36

Ez az oldal kultúrált emberek beszélgetéseként indult, ahol- mint régebben írta valaki- nincs szükség szűrőre. Ez a megállapítás egyre kevésbé látszik helytállónak.

anikó152 2008.03.26. 12:01:47

mert ki sértette meg az érzéseidet monik. a kezdeti álarcok kezdenek megkopni itt a finisbe, egyre savanyóbb a szölö egyeseknek. vannak itt már nickek is .ez az oldal is a klonok háboruja lett. nevetek csak rajta és minden irásommmal közelebb a végcél. ez egy pályázati oldal ahol nyerni lehet a szabályok szerint, .

anikó152 2008.03.26. 12:04:32

én most is fenn vagyok a baráti körön. remek barátaim vannak. kapcsolatokat épitek beszélgetek és nem versenyzem senkivel mert oda nem azért ir az ember.de elmondom utoljára: ide nyerni jöttem és senki kommentje nem érdekel. hölgyeim vesziteni is tudni kell nem a másikra acsarogva,hanem méltóság teljesen sorry!!!!

Monik 2008.03.26. 12:06:09

Az érzéseimet nem sértetted meg, csak nem civakodásról szeretnék olvasni. Békeszerető ember vagyok. Nem nekünk kell eldönteni, hogy ki mehet nyaralni.

anikó152 2008.03.26. 12:10:40

mondom biztos hogy az itt iró nagy családosok mind jönnek a balcsira ez 100% forrásbol tudom. nyugi lányok. néhány nap és sokan fogunk itt örülni feledve ezeket a rosszul sikerült hangulatokat. én már tudok valamit amit még ti nem! monik nyugi mindjárt itt a vége!!!!!!!

Rózsa 2008.03.26. 13:58:50

Anikó! Most meg azt írod, h mindenki megy a Balcsira? Délelőtt még meg voltál róla győzödve, hogy csak egy valaki lesz a győztes: Te.

Monik 2008.03.26. 14:23:12

Nem idegeskedem. Persze én is szeretnék nyaralni (nagyon-nagyon), de remélem ez a blog utána is megmarad. Nem tudom pl: hová tünt Szilvi?

Rózsa 2008.03.26. 14:45:57

Ha ez a blog "gyárilag" marad, biztosan lesznek, akik benéznek a verseny leteltével is. Én pl. biztos. Kíváncsi is vagyok, kinek sikerül, és mennyire fog örülni. Bár ezt (az öröm nagyságát) el tudom képzelni könnyen :)

Monik 2008.03.26. 15:48:07

Én is látogatom továbbra is az oldalt, és remélem a szerencsések (talán én is) majd megosztják élményeiket.

Márti 2008.03.26. 17:04:52

Anikó! Most akkor mennyi volt a belépő? Mert a hivatalos árlistán nem úgy tűnt, hogy belefér 1500 Ft-ba!

Márti 2008.03.26. 17:11:19

Anna! Köszönjük a felvilágosítást. MÁS! Egyébként nem tudom miért kell megtéveszteni bennünket. Azzal sem vagyok tisztában , hogy miért kell ennyire dühösen lereagálni a dolgokat, és letámadni másokat! Anikó! Ne torkolj le mindenkit, akinek más a véleménye, mint a tiéd! Ez eddig egy jó kis család volt. Most egyre több a vita. Megéri?

Márti 2008.03.27. 07:22:48

Én is inkább csak örülni szoktam más sikereinek. És csak gratulálni tudok majd annak, akinek sikerül eljutnia, mert neki sikerül. De én nem érzem úgy, hogy vetélytársak lennénk! Inkább valóban egy jó kis társaságnak tekintelek titekez!

zita74 2008.03.27. 13:08:56

Igen Márti ez így van.Érdekes,hogy nem ismerjük egymást személyesen de van akivel kapcsolatban olyan érzésem van mintha ezer éve ismerném.Valószínüleg Anikó arra gondolt amikor azt írta,hogy a blogosok közül mindenki megy a balatonra,hogy egyszer az alapítványtól jött egy olyan jelzés,hogy a blogosokat jól ismerik és értesíteni fogják őket,talán ebből gondolhatta,hogy mindenki megy a balcsira aki itt hozzászól.

Márti 2008.03.27. 18:39:43

Még ha nem is jutunk el, nem leszek boldog miatta, de nem távozom keserű szájízzel. Jó volt sokszor beszélgetni arról, ami nyomta a szívünket!

Márti 2008.03.29. 16:26:50

Persze, hogy őszinte legyek , van olyan hozzászólás, nevezhetjük Erzsi szavai szerint zöldségnek is, amit már régóta nem is olvasok, csak átugrom. Nincs már semmi értelme!

Emese 2008.03.29. 18:09:59

Sziasztok!Ha nem reagálunk és nem hagyjuk,hogy direkt provokáljanak bennünket akkor nem is lesz folytatás,szerintem!

Jutka 2008.03.29. 18:54:47

Lányok! Én már egy ideje ezt teszem, nem reagálok. Ezt észrevehettétek Ti is. De valahogy mégis mindig belekeveredik a nevem egy-egy "zöldségbe". Legutóbb azért válaszoltam, mert már túl sok volt az alaptalan fikció, sértegetés, ami nem méltó ehhez az oldalhoz. Már "nagyon kilógott a lóláb", ez volt a legnagyobb, de van több lába is a lónak, ami "sántít". De szerintem nem kell ezt feszegetni, igazatok van, az a legjobb módszer, ha nem fogyasztunk "zöldséget".

Rózsa 2008.03.29. 19:19:12

Sőt, ha valakit nagyon zavar a sok "zöldség", mint engem is, rájöttem, hogy egyszerűen csak használni kell a görgetősávot. Bele se kell nézni, és akkor nem piszkálja a jóérzésünket.

anikó152 2008.03.29. 20:17:51

remélem a ballagáson nem fog esni az esö. a fiam ballagásán zuhogott.mire haza értünk eláztunk mint az ürge.

anikó152 2008.03.29. 20:20:57

ma nagyon finom hóslevest föztem sok sok zöldséggel. én a huslevesbe teszek karfiolt zellert ha van gombát. ma daragaluskát tettem bele. a túrós batyum olyan finom lett kaprosan készitettem.csak olyan rosszul voltam azt hittem sosem fözök meg.

anikó152 2008.03.29. 20:24:33

szerintem a házilag tartott tyukkal a bolti nem veheti fel a varsenyt. igaz én nem veszek baromfit saját állományomat vágom. ma a leves olyan aranysárga volt és olyan zamatos. a combját aranysárgára sütöttem.lilakáposztát kkészitettem hozzá és burgonyapürével tálaltam.

anikó152 2008.03.29. 20:34:07

ma
nálunk nagyon szép napos idö volt. a veteményeskertem mint egy tündér kert. de ma nem tudtam kapálni olyan rosszul voltam. de majd hétfön bepotolom.

Márti 2008.03.31. 08:15:42

Igen, a görgetősáv nagyon hasznos tud lenni néha. Valahol a magyar ABC volt leírva, jól láttam?

Monik 2008.03.31. 11:21:08

Igen Márti, jól láttad! Olyan volt, mint egy kisiskolás sorminta. Megakadt rajta a szemem.

Rózsa 2008.04.01. 14:45:14

Legközelebb a szorzótábla jön :)

Jutka 2008.04.01. 16:10:33

Jó pap is holtig tanul! Nem árt az ismétlés!:)

zita74 2008.04.02. 13:08:54

Hát Jutka van benne valami.

anikó152 2008.04.02. 14:14:54

nagyon jo volt ez a néhány honap itt a blogon, bár lankadni látszik a csapat de azért irjatok nap mint nap.sok jo barétség született,és születik itt.csodálkozom anna most nem ir!!!!!!!!!!!judit nem tudod miért nem hihihi!!!!!!!!!!!?

anikó152 2008.04.02. 14:18:18

És üzenem a volt barátaimnak,
kik megtagadják ma nevemet:
ha fordul egyet újra a kerék,
én akkor is a barátjok leszek
és nem lesz bosszú, gyűlölet, harag.
Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk
és leszünk Egy Cél és Egy Akarat

anikó152 2008.04.02. 14:19:59

igaz judit a görgetöt részesiti elönybe állitólag olvasás nélkül nos lássuk igaz e.?

anikó152 2008.04.02. 14:20:31

A rokonszenvek, melyek emberek között szemem láttára kialakultak, végül mindig belefulladtak az önzés és hiúság mocsarába.
Márai Sándor
szeretettel neked-tölem!!!!!!!!!!

Monik 2008.04.02. 14:23:28

Anikó! Ne stresszeld magad! Tudod mit mondott az orvosod!

Jutka 2008.04.02. 17:20:14

Tegnap meghozta a postás az adóvisszatérítést. Mindenkinek sporcipő kell, meg egy-két tavaszi holmi. Amit ősszel hordtak a gyerekek már mind kicsi! Hurrá! Szegény forintoknak nincs ideje megmelegedni a szekrényben.

Rózsa 2008.04.02. 20:27:18

Ez jó hír! Mármint hogy pénz állt a házhoz. Ezek szerint én is várhatom. És várhatom... És várhatom...

Jutka 2008.04.02. 20:50:26

Tegnap este elmondtam a munkatársaimnak is, hogy megjött az adóm, olyan lelkesek voltak egész éjszaka! Mindenkinek jól jön egy kis +pénzecske! Helye az van, több is mint amire futja.
Mikor adtad fel, Rózsa?

Rózsa 2008.04.02. 21:18:32

Hát most pontosan nem is tudom. Már régen, úgyhogy várom a visszajárót:)
Férjemnek is jön vissza egy kevéske, és nekem is. Igaz, tavaly nem tudtam dolgozni (mert nem volt hol), ilyen-olyen csipp-csupp pénzecskéim valahogy mégis folytak be, persze mindegyikből vontak adót. De összességében sajnos nagyon kevés volt, más lehet, hogy egy hónap alatt megkeresi, ami nekem egy év alatt jött össze. Így most az adó visszajár:)

Jutka 2008.04.02. 21:34:07

Megnéztem a feladóvevényt, febr.végén adtam postára a bevallást, úgyhogy kb. 1 hónap alatt jött vissza. Már nagyon vártuk!
Sajna mennem kell jó éjt Rózsa, és a többieknek is, ha esetleg benéznek!

Erzsi966 (törölt) 2008.04.03. 06:12:02

Az nekünk is jól jönne ( az adóvisszatérítes), de sajna mi nem kapunk.

Márti 2008.04.04. 08:27:09

Nálunk is koppra ki van számolva, úgyhogy mi sem kapunk adóvisszatérítést, pedig tudnék vele mit kezdeni. Igen, a gyerekruhák! Én vagyok a legkisebb a családban, de már annyira elhagytak, hogy a kinőtt ruháik rám már nagyok! Megy a nagycsaládosba!

Monik 2008.04.04. 08:31:27

A gyerekek gyorsabban nőnek, mint a gomba! Rám a fiamé nagy, a lányomé kicsi. Így nem öröklök :(

Emese 2008.04.05. 13:50:05

Nekem is jól esne egy kis adóvisszatérítés,de még nem csinálta meg a munkahelyem.Nálunk most megy a nagy osztás szorzás,hogy kinek mikor kell lemondania a 9000 ft-os adókedvezményt,hogy jól járjon.Egyik kolléganőnk ugyanis úgy járt,hogy tavaly egész évben igénybe vette most pedig majdnem 80000 ft-ot kell visszafizetnie!

Rózsa 2008.04.05. 14:14:31

Én ezt nem értem. Igénybevette a kedvezményt, és többet kellet volna fizetni adót, ezért van a 80 ezres visszafizetés?
Én még csak most kezdek dolgozni. Mikor járok jól, és mikor rosszul?

Jutka 2008.04.05. 15:31:59

Rózsa! Nem tudom Neked úgy elmondani, mintha a törvényt idézném, de megpróbálom a saját szavaimmal.
Mindenki kaphat adójóváírást a havi bruttójából, ha igényli. Ez tavaly 9000 volt + van kiegészítő adójóváírás(havi 2340 Ft). Ezt annak érdemes igénybe venni, akinek nem túl magas a bruttó keresete havi szinten. Akinek az éves bruttója 1 500 000 Ft alatt van, az tudja igénybe venni a teljes összeget (12*9000=108 000 Ft-ot). 1 500 000 és 2 100 000 Ft-os éves bruttó esetében ez csökkentett mértékben jár. Méghozzá az 1 500 000 Ft-os összeg feletti rész 18%-ával kell csökkenteni a 108 000 Ft-ot.Így a 2 100 000 Ft-os éves jövedelemnél ez az adójóváírás 0-ra csökken. Tehát aki efölött keres, nem jár már adójóváírás. A kiegészítő adójóváírás 1 milliós éves bruttóig jár teljes mértékben, ezt az összeget 1 milliós határ felett csökkenteni kell jogosultsági határ feletti jövedelem összegének 5 százalékával. Így ez kb. 1 560 000 Ft éves összjövedelem elérésekor csökken nullára.
Ha minden hónapban igénybeveszed az adójóváírást, és év végére másfél millió fölött lesz a bruttód, akkor félő, hogy vissza kell majd fizetned valamennyit év végén abból az adójóváírásból, amit havonta igénybe vettél.
Ne feledkezzünk el arról, hogy nekünk és neked is jár a családi kedvezmény, mivel 3 gyermeket nevelünk. Ez havi 12 000 Ft, éves szinten 12*12 000 = 144 000 Ft. Ezt csak egyikőtök veheti igénybe havonta (nálunk a férjem veszi), a másik fél pedig ilyenkor év végén leírhatja az adójából azt az összeget, ami marad a 144 000-ből.

Remélem nem túl zavaros! :)

Rózsa 2008.04.05. 20:31:27

Jutka! Köszönöm a felvilágosítást. Így már értem. Mivel az én pénzem picike, így nem kell attól tartnanom, hogy vissza kell fizetnem az adójóváírást. :)
A családi kedvezményről tudok, eddig értelemszerűen a férjem igényelte. Ez továbbra is így lesz, de év végén én is "részesülhetek" a fennmaradó részből.
Mégegyszer köszönöm.

anikó152 2008.04.06. 12:08:52

holnaptól iskolába járok hurrá!!!!

Emese 2008.04.07. 07:54:07

Köszi Jutka!Kicsit tisztább a helyzet,nekem akkor együtt jár a 9000 ft-os is és a családi is/én veszem igénybe/?Ez azt jelenti ha van x ft adóm akkor ezek lejönnek belőle?

Jutka 2008.04.07. 11:32:40

Szerintem igen Emese, a 9000-et levonják, 12 000 erejéig pedig a maradékot is.
Ha viszont van olyan hónap, amikor a 12 000 nem tudod teljes egészében igénybe venni, mert nem volt annyi adód, másik hónapban viszont tőbb volt mint 21 000 (9000+12000), akkor év végén kompenzálhatod, mert éves szinten a gyerekek után 144 000 Ft jár.

Márti 2008.04.09. 18:45:41

Nem tudtok valamit az Öröm körről? Május 10 Állatkerti program!

Jutka 2008.04.11. 10:33:59

Márti! A google-ban utánanéztem az Öröm körnek, annyit találtam, hogy az Állatkertben lesz egy rendezvény máj. 10-én, 200 forint lesz a belépő, fel kell mutatni egy állat fényképét, és a bejáratnál azt kell mondani: Öröm kör!
Azért van egy érdekes, kicsit félreérthető mondat, ide másolom:
"fel kell mutatni egy állat fényképét (akár saját fotót, akár újságból kivágott képet)"
Hm, eldöntik a saját fotóról, ki a kismajomra hasonlít, ki az elefántra... :) Na de rossz az, aki rosszra gondol! :)

Ma spórolni voltam, új árukészlet jött a turiba, sikerült jó cuccokat kifognom a lányoknak! Annyira jókat vettem... alig várom, hogy hazajöjjenek, és megmutathassam nekik!

Márti 2008.04.12. 08:03:23

Jutka! Köszi, de úgy tűnik, hogy beetetés. Lehet, hogy erre vonatkozott az állat fotója? "saját kép"
Írtam az állatkertnek, és ott sem tudnak az egészről semmit. Jó lett volna, ha felutazunk, és ott derül ki, hogy átvágás az egész!

anikó152 2008.04.12. 16:32:38

most megek pihenek.nem érzem jól magamat. sziasztok! ja és még tanulni is kell. nagyon kemény a suli.

Monik 2008.04.14. 08:22:46

Jutka! Mit szóltak a lányok a ruhákhoz? Remélem tetszett nekik.

anikó152 2008.04.14. 09:46:10

belekezdtem a 90napos diétába,ma már a 3.napnál tartok. ez a legjobb nap a szénhidrát nap. ha érdekel benneteket a honlapomon irok róla. én most90kg vagyok sajnos.de remélem egy hónap múlva már lesz eredmény.

Jutka 2008.04.14. 21:31:13

Beetetés volt az Öröm kör? El sem hiszem! Én bevettem... Még szerencse, hogy érdeklődtél Márti!

A lányok örültek nagyon Monik, ilyenkor mindent próbálgatnak. Most már újabb selejtezés várható, hogy legyen hely a szekrényben!

Márti 2008.04.15. 17:06:21

Jutka! Mostmár nem tudom, hogy mit gondoljak. Nagyon szívesen felmentünk volna Pestre az osztályommal is akár, de az Állatkertből azt írták, hogy ők nem szerveznek ilyen programot! A NOE azt írja, hogy többen elégedetlenek voltak a kapott információval. De nekem válaszolt a hölgy, és azt írta, hogy minden rendben. Nem tudom, mit tegyek!

Erzsi966 (törölt) 2008.04.15. 18:22:23

Márti, ha találok a neten valami hírt vagy az újságban kedvezményes belépőről az Állatkertbe, akkor értesítelek!
Ez a Többieknek is szól.

Emese 2008.04.20. 19:49:34

Most olvastam,hogy a családi belépő árát csökkentették 700ft-tal,de még így is 4800ft,2 felnőtt,2gyerek

Monik 2008.04.22. 13:40:01

Márti! Talán segítség lehet a fiadnak.
Május 8-9. REHA Hungary 2008 Bp. Dózs Gy. út 1.
Rehabilitációs szakkiálítás, térítésmentes.

Rózsa 2008.04.26. 19:21:22

Márti, hol vagy? Rossz a géped?
süti beállítások módosítása